CORONAVIRUS OOK IN NEDERLAND

Het coronavirus is inmiddels ook in Nederland. Dat maakte minister Bruno Bruins donderdagavond bekend tijdens een speciale tv-uitzending.

De patiënt uit het Brabantse Loon op Zand is opgenomen in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. De man (56), die kort geleden in de regio Lombardije is geweest, zit in isolatie. De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) brengt contacten van deze patiënt in kaart door middel van contactonderzoek. De man zou ook carnaval hebben gevierd.

Onderzoek naar contacten besmette patiënt
Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst en het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Deze personen (die contacten worden genoemd) worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Nieuwe besmettingen
Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.

Symptomen
Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest. Iemand die de afgelopen 14 dagen in een gebied is geweest waar COVID-19 wijdverspreid is (zoals China, Zuid-Korea, maar ook in enkele gemeenten in Italië) met koorts en een van de hiervoor genoemde luchtwegklachten, kan worden getest op COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het virus met de naam SARSsevere acute respiratory syndromeCoVcoronavirus-2. Die test kan een arts ook aanvragen als voor iemand met deze klachten als hij of zij contact heeft gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Back to top button