woensdag , 21 februari 2024
Foto: Frank van Hienen

Crisis neemt toe bij PEC Zwolle, club glijdt verder af

Na een nieuwe nederlaag in eigen huis (1-3 tegen NEC) zit PEC Zwolle al voor de feestdagen met een kater. Geen punten, een snoeihard rapport van een comité van aanbeveling, een miljoenenverlies, ruzie met de harde kern, boze spelers en een machtsvacuüm in de eigen organisatie. Het chagrijn neemt elke week toe aan de Ceintuurbaan.

Aanvoerder Bram van Polen luchtte bij de Stentor zijn hart na de kansloos verloren wedstrijd tegen NEC. ‘Ik word schijtziek van iedereen die bij deze club alleen maar aan eigenbelang denkt in plaats van clubbelang.’

De harde woorden komen na maanden van onrust bij PEC Zwolle. Een week eerder belandde een rapport van het ingestelde comité van aanbeveling in de openbaarheid. Samengevat: er moet op vrijwel alle gebieden in de club worden veranderd.

Foto: Frank van Hienen

Ten eerste is het bij PEC Zwolle onduidelijk wie er nu feitelijk de baas is. Twee maanden eerder werd duidelijk dat er nog onderhandeld moet worden over een nieuwe sponsorovereenkomst voor de naamgeving van het stadion. De onderhandelingen met de eigenaar van Mac3Park hadden nog niet tot een deal geleid. Maar die eigenaar – Meine Breemhaar – zit zelf als voorzitter van het stichtingsbestuur deels aan de knoppen bij de club.

Met wie moet PEC Zwolle gaan onderhandelen voor een nieuwe sponsorovereenkomst als de sponsor zelf een van de bepalende figuren is binnen de club? Gaat Meine Breemhaar dan met Meine Breemhaar onderhandelen? En hoeveel petten heeft deze hoofdsponsor/voorzitter op binnen de voetbalclub? Breemhaar is naast toezichthoudend bestuurslid, ook aandeelhouder én grote sponsor.

Foto: Frank van Hienen

Philip Wagner, hoogleraar Global Economy & Governance en algemeen directeur van Wagner & Company, verbaasde zich daar al eerder over in de Stentor. ‘Een sponsor heeft het belang van naamsbekendheid en het ontwikkelen van zijn merk. En is daarmee niet automatisch een goede voorzitter die het hele clubbelang dient.’

Het is een van de bizarre constructies in de organisatie waar het comité van aanbeveling een einde aan wil maken. Zeker nu ook blijkt dat PEC Zwolle onder extra toezicht staat van de KNVB, nadat de club een miljoenenverlies bekend heeft gemaakt. En daar maken de spelers zich weer zorgen over, want de leiding van PEC Zwolle – wie dat dan ook zijn – heeft aangegeven dat er flink gesaneerd moet worden, óók in de spelersgroep. Salarissen moeten omlaag, contractverleningen worden uitgesteld, opties in contracten worden niet zomaar meer gelicht.

Foto: Frank van Hienen

Er zijn in het verleden onderzoeken gedaan naar structuren binnen een voetbalclub. Als het in de organisatie regent, druppelt het uiteindelijk op het veld. Totdat het dak instort en de hoosbui naar beneden komt. Die fase nadert bij PEC Zwolle nu, blijkt ook uit de woorden van Van Polen.

Voor de club zelf wordt er op allerlei borden tegelijk geschaakt, en overal sneuvelen er pionnen. Om de financiën op orde te krijgen lijkt ook een garantstelling nodig. Die zou eventueel bij de gemeente vandaan moeten komen. Maar kun je als gemeente publiekelijk geld riskeren aan een organisatie waar de governance onduidelijk is en waar op de tribunes het een en ander faliekant verkeerd gaat.  Niet voor niets slaakten bijna alle fracties in de gemeenteraad al een noodkreet over de supporters-problematiek. Kunnen diezelfde raadsleden straks wel akkoord gaan met een garantstelling voor waarschijnlijk miljoenen euro’s.

Inmiddels probeert de clubleiding – wie dat dan ook zijn – een zero tolerance beleid te voeren naar leden van haar eigen harde kern. En die pikken dat niet. Er zijn geen sfeeracties in het stadion en tijdens de memorial match tegen NEC – waar overleden supporters worden geëerd – werden sterretjes zelfs verboden. Met spandoeken in het stadion lieten de fans die wel aanwezig waren hun ongenoegen blijken. ‘Het lijkt hier wel een bibliotheek’, schreven ze. Ook Van Polen stoort zich als aanvoerder aan de rust op de tribunes. ‘Ik vond het vandaag een dooie bedoening op de tribune’, zegt hij tegen de Stentor na de nederlaag tegen NEC.

Foto: Frank van Hienen

Typerend is ook dat het chagrijn binnen meer geledingen van de club zijn intrede heeft gedaan. De persvoorlichter van PEC Zwolle had samen met de leidinggevenden – wie dat dan ook zijn – besloten dat de regionale krant geen grote interviews meer mocht afnemen met de spelers. Er zou sprake zijn van een vertrouwensband richting de journalisten.

Na twee thuisnederlagen tegen RKC Waalwijk en NEC duikelt PEC Zwolle ook op de ranglijst en komt het steeds dichterbij plaatsen die rechtstreekse degradatie betekenen. Slechts zes punten is het verschil tussen de ploeg van Johnny Jansen en nummer 17 (Vitesse). Komend zondag wacht Ajax in de Arena. Wellicht dat ze daar tips hebben om de rust terug te laten keren in een club. En dan maar hopen dat er geluisterd wordt door de leiding van PEC Zwolle. Wie dat dan ook zijn.