Crisisberaad: ‘Evenementen met meer dan 100 personen afgelast”

Evenementen in Nederland waar meer dan 100 personen aanwezig zijn worden per direct afgelast. Dat is het resultaat van het crisisoverleg van het kabinet. Volgens het RIVM kantelt het beeld van het coronavirus in Nederland. ‘We hebben niet meer exact grip op de bron van infecties.’

Het kabinet heeft op advies van de RIVM daarom nieuwe maatregelen aangekondigd. Evenementen met meer dan 100 personen worden afgelast. Ook op publieke locaties, zoals musea, concertzalen en sportwedstrijden. De maatregelen duren in ieder geval tot en met 31 maart.

Premier Rutte vindt dat het nog niet nodig is scholen te sluiten, zoals de beroepsgroep van schoolleiders eerder vandaag opperde. In heel Nederland moeten mensen met verkoudheidsklachten of andere milde gezondheidsklachten thuis blijven en sociale contacten vermijden tot ze weer zijn opgeknapt.

RIVM
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  ziet steeds meer patiënten waarbij de bron van besmetting niet duidelijk is. Ook blijkt na de analyse van virussen van patienten, dat ze onderling vaak verschillen. Dit vormt een aanwijzing dat het virus zich in Nederland aan het verspreiden is.  Om wijde verspreiding tegen te gaan adviseert het RIVM nu maatregelen te nemen.

Zorg gewaarborgd blijven
De maatregelen zijn erop gericht dat mensen minder contact met elkaar hebben en dat mensen met klachten thuis blijven. Als de verspreiding langzamer gaat, zijn er minder mensen tegelijkertijd ziek. De zorg voor patiënten kan hierdoor de komende tijd beter gewaarborgd blijven.

De maatregelen die de overheid heeft genomen zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Back to top button