Cultuurbeleid in Zwolle is als een varken

Waar moet het heen met het cultuurbeleid in Zwolle? Dat was de vraag die dit weekend beantwoord moest worden tijdens de tv-opnames van de Partij voor Cultuur (PVC). Er werd zelfs een varken voor ontleed.

De PVC had 12 duizend euro van de gemeente en de provincie Overijssel gekregen om mee te helpen het cultuurbeleid in kaart te brengen. In Zwolle gaat het budget voor cultuur van 17 naar 16 miljoen euro, willen partijen zoals het CDA en de VVD de subsidies voor Hedon stopzetten, en willen culturele instellingen zoals Zwolse Theaters juist méér geld. In het najaar komt de politiek met een nieuwe agenda voor de kunsten.

pvctv2

Uiteindelijk ging de middag in theater The Young Ones vooral over geld. En dat was nu eigenlijk niet de bedoeling, vertelde de Zwolse wethouder Jan Brink halverwege de opnames. ‘Deze gesprekken gaan allemaal over geld en niet over inspiratie. Waar zit de passie?’, vroeg hij zich af. Dat was makkelijk praten vond het publiek, vooral bestaand uit kunstenaars of culturele instellingen. ‘Hoe kun je eerst over passie en ideeën filosoferen en daarna over de mogelijkheden ervan’, oordeelde Annemarie Reitsma, directeur van Kameroperahuis. ‘Je moet wel een stip op de horizon kunnen zetten.’ Opvallend was dat vooral de politici in de zaal vonden dat het niet over geld moest gaan en de kunstenaars dat alles juist valt of stáát met financiën.

Slager
Om het cultuurbeleid uit te beelden was er ook een varken. Dat stelde de 16 miljoen euro voor die jaarlijks in Zwolle naar cultuur gaat. De helft van het beest werd door slager Herman Haverkort uit elkaar gehaald. Die beeldden de bibliotheek (De Stadkamer) en de Zwolse Theaters uit, want daar gaat zo’n acht miljoen euro heen.

Partij voor Cultuur

En dat was weer de grote ergernis van veel aanwezigen die niet behoren tot de mainstream culturele instellingen in Zwolle. De Stadkamer was niet zichtbaar genoeg, de Zwolse Theaters waren te duur voor het ‘gewone’ volk en de eenlingen of kleinere instellingen bleven achter met een portie buikspek van het dier.

Al met al kwam de discussie maar moeizaam op gang. Zoveel wensen, zoveel meningen, maar slechts één varken in Zwolle te verdelen. Het beste idee was nog om de creatieve sector concurrerend te maken. Geef alle Zwollenaren vijftig euro per jaar om te besteden aan cultuur. Maar de inwoners mogen zélf kiezen waar ze naartoe gaan. De miljoenen die dat kost haal je van het varken af. Op die manier zullen culturele instellingen en kunstenaars alles uit de kast moeten halen om publiek te trekken. Het idee stierf een beetje weg tussen het geklater van opinies.

Back to top button