woensdag , 28 februari 2024
William Dogger Swollwacht
Swollwacht-wethouder William Dogger.

D66 en PvdA: Wethouder Dogger (Swollwacht) laat inwoners achter met torenhoge rekening

Opnieuw liggen Swollwacht-wethouder William Dogger en zijn partij zwaar onder vuur door het zwalkende afvalbeleid. Volgens de fracties van D66 en PvdA zullen Zwollenaren de komende jaren peperdure rekeningen moeten betalen voor verhoogde tarieven voor afvalstoffenheffing. ‘Die boodschap is vervelend, helemaal als je bedenkt dat ook de energielasten stijgen en straks waarschijnlijk ook de waterschapslasten door het veranderende klimaat.’

Swollwacht en Dogger liggen al sinds het aantreden van dit College onder vuur in de stad. Meteen na de verkiezingen bleken beloftes aan hun achterban niets waard. Zo zou William Dogger nooit een College steunen dat windmolens in de stad plaatst. Uiteindelijk werd hij er zelf wethouder van. Ook zou Swollwacht niet akkoord gaan met een nieuw afvalbeleid, waarin Zwollenaren extra zouden betalen. Na zijn aanstelling werd Dogger zelf de inspirator van een afvalbeleid, waarbij de stad een boete gaat krijgen op afval. Volgens de SP schreef Dogger daarmee ‘over de rug van Zwollenaren een blanco cheque uit’.

Niets opgeleverd
Het enige probleem: dat beleid is er na bijna vier jaar nog helemaal niet, waardoor de gemeente grote sommen geld moet bijplussen. Tot woede van de fracties van PvdA en D66. ‘Waar invoering op 1 januari 2022 was voorzien blijkt dit volstrekt onhaalbaar en moet een derde van de huishoudens nog gefaciliteerd worden om hun afval goed te kunnen scheiden. Vier jaar faciliteren heeft dus niets opgeleverd’, zeggen Sonja Paauw (D66) en Mart oude Egbrink (PvdA).

‘Besturen is (soms pijnlijke) keuzes maken’, volgens het duo. ‘De boodschap dat de afvalstoffenheffing fors omhoog moet is een vervelende boodschap, helemaal als je bedenkt dat ook de energielasten stijgen en straks waarschijnlijk ook de waterschapslasten door het veranderende klimaat. Het volgende college mag de problemen oplossen: of de afvalstoffenheffing verhogen of jaarlijks miljoenen bij blijven storten. Het huidige college durft deze keuze niet te maken.’

Dogger is dan verdwenen van het toneel, hij komt niet meer terug in een volgende periode. D66 en PvdA eisten van de Swollwacht-wethouder tijdens de besluitvorming over de Begroting 2022 alvast een ingroeiplan op te stellen. ‘Anders schrikken inwoners zich straks rot van een rekening die in één keer een stuk hoger is en ze mogelijk niet kunnen betalen. Ook vonden beide partijen het netjes als wethouder Dogger voor de verkiezingen de mogelijkheden om tot een sluitend perspectief op afval te komen op een rij zou zetten.’ Dogger gaf aan hier niks voor te voelen.