D66 vindt terugkeer schoolzwemmen ‘gevaarlijk’

Het plan om in Zwolle het schoolzwemmen terug te laten keren heeft het niet gehaald in de gemeenteraad. De fractie van D66 noemde het idee zelfs ‘gevaarlijk’. Andere partijen begrepen weer niets van die houding.

De fractie van Swollwacht diende vandaag (vrijdag) een motie in om het schoolzwemmen in Zwolle terug te laten keren, zodat ook gezinnen die het financieel zwaar hebben hun kinderen zwemles kunnen aanbieden. D66-raadslid Claudia van Bruggen ziet niets in het plan en denkt zelfs dat het idee ‘gevaarlijk is.’ Volgens haar fractie schiet Swollwacht met een kanon op een mug. ‘Er is geen correlatie tussen het aantal verdrinkingen en schoolzwemmen. Het gevaar met schoolzwemmen is dat ouders gaan wachten om hun kinderen op zwemles te doen, terwijl die kinderen dan wel in de buurt van het water komen. Bovendien trek je er enorm veel overheidsgeld voor uit. Ik vind het een gevaarlijke motie.’

‘Dit slaat helemaal nergens op’
De redenering van D66 stuit op onbegrip. Swollwacht-fractievoorzitter William Dogger: ‘Dit slaat helemaal nergens op. Wij stellen mensen juist in de gelegenheid om hun kinderen op zwemles te doen.’ Ook de SP begrijpt het standpunt van D66 niet. Fractievoorzitter Frank Futselaar: ‘Het gaat echt te ver om schoolzwemmen als gevaarlijk te betitelen.’ Coalitiepartij PvdA liet in haar bijdrage ook al weten geen voorstander te zijn om schoolzwemmen in Zwolle weer in te voeren, vertelde fractievoorzitter Eefke Meijerink.

Wel zal de regeling voor zwemlessen voor gezinnen in armoede veranderen. Nu is het zo dat zij aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming in de kosten (vangnetregeling) voor zwemlessen voor kinderen vanaf 7 jaar. Dat wordt 5 jaar.

Onderzoek
In 2013 stelden onderzoekers van het Mulier Instituut al dat er gevaar dreigt doordat kinderen steeds minder goed kunnen zwemmen. In 1991 bood 90 procent van de scholen nog schoolzwemmen aan, in 2005 57 procent en in 2012 43 procent. Het Mulier Instituut benadrukt dat juist het schoolzwemmen voor etnische minderheden en mensen met lagere inkomens belangrijk is voor het behalen van zwemdiploma’s.

Back to top button