Home / Hoofdzaken / D66: ‘Geen circus meer in Zwolle en Xenos slopen’
Circus Renz

D66: ‘Geen circus meer in Zwolle en Xenos slopen’

D66 heeft haar verkiezingsprogramma gepresenteerd. De partij wil onder andere dat er op meerdere plekken in Zwolle windmolens komen, dat alle winkels op zondag open kunnen én dat circussen verboden worden in Zwolle.

D66 heeft haar verkiezingsprogramma ‘Zwolle is van jou’ gepresenteerd. Daarin staat onder andere dat de partij wil dat winkels alle zondagen open kunnen. Deels opmerkelijk, omdat D66 als collegepartij de laatste vier jaar bijna alle pogingen daartoe heeft tegengehouden. Ook zet de partij vol in op de energietransitie, waarbij het op meerdere plekken windmolens in de stad wenst. Een aantal andere punten in het verkiezingsprogramma staat hieronder.

 • Roofvogelshows en circussen met (wilde) dieren zijn in Zwolle voorgoed verleden tijd.
 • Slopen onaantrekkelijke gebouwen zoals in het Broerenkwartier (Xenos/oud V&D) om nieuwe plannen ruimte te geven.
 • Station Stadshagen krijgt een belangrijke rol als overstappunt voor forensen met daarbij behorende voorzieningen. Er moeten voldoende fietsenstallingen bij stations zijn en de partij ziet kansen voor transferia in de rand van de binnenstad en in Stadshagen. D66 wil dat Zwolle onderdeel wordt van een grensoverschrijdende treinverbinding met Duitsland.
 • Zwolle kan het zich als hoofdstad van Noord Oost Nederland niet permitteren om 1 dag in de week praktisch op slot te zijn. Het vrijgeven van openingstijden en de vrijheid om te ondernemen op zondag willen we mogelijk maken. Ook blijft er wat ons betreft ruimte voor een nachtwinkel.
 • D66 wil grote en kleine festivals verspreiden over de stad. Gesubsidieerde festivals zouden duurzaam/circulair moeten inkopen en alleen duurzame producten gebruiken.
 • Er moet geïnvesteerd worden in passende stallingen voor e-bikes en bakfietsen
 • Scooters en snorfietsen moeten worden verplaatst naar de rijbaan. Bestuurders van scooters en snorfietsen moeten een helm op. Zwolle moet die plicht invoeren, zo gauw het Rijk daarvoor groen licht geeft.
 • Fietsers moeten vaker groen licht krijgt bij kruispunten: anticiperende verkeerslichten, waarbij fietsers voordeel hebben ten opzichte van auto’s als het gaat om wachttijd.
 • Alle vormen van schone energie zijn nodig om de ambities te bereiken: zoals windmolens op meerdere plekken.
 • Het Noordereiland gaat dicht als parkeergarage en krijgt een nieuwe functie, bijvoorbeeld wonen of kleinschalige bedrijvigheid en horeca. Parkeren kan ondergronds.
 • D66 wil dat Zwollenaren de mogelijkheid hebben om zelf (‘van onderop’) een referendum te organiseren.

40 reacties

 1. d66 moet naar de pijpen van rutte dansen, dus uiteindelijk gingen ze toch om.eerst tegen en nu voor.

  en d66 bepaalt niet of ik naar een circus wil met mijn kleinkinderen.

  scooters en electrische fietsen aparte banen ,geen voorrang want het is zo ook al een chaos in nederland. ze nemen al voorrang
  teveel uitstoot van auto’s als die langer moeten wachten.
  koopzondagen is prima zolang de winkeliers die niet open gaan een flinke boete moeten betalen daarvoor.

 2. Wat een slecht programma he!! Maar was natuurlijk te verwachten van de draaikonten club!!

 3. Hoop echt dat ze nul zetels krijgen, al is het alleen al om het liegen om de koopzondag. Straks zitten ze weer met anderen in de raad en zijn ze volledig tegen, onbetrouwbaar als het weer.

 4. Hypocriet, deze gasten. Nu wel de winkels open. Geen circus, geen zwarte piet. Nog meer idioterie? Geen D66 voor mij. Walgelijk.

 5. Ja, winkels vrije openingstijden geven.
  Ja, meer festivals.

  Maar verder, zucht. Partij van de paupers.

 6. Fietsen moeten vaker groenlicht krijgen
  1 die maken hun eigen regels
  2 auto’s langer wachten bij verkeerslichten
  Zorgt voor meer uitstoot
  Geen D66 voor mij

 7. d666
  is niet mijn partij…

 8. Geen slechte plannen van D66, mijn stem krijgen ze niet, ik vind dat een circus ook bij de stad hoort, ook een circus is cultuur. Een referendum is een raadgevend advies, dat hoeft van mij niet. Fietsers hoeven geen voorrang te hebben op gemotoriseerd verkeer, dit kan gewoon evenredig verdeeld worden, de Xenos mag afgesproken worden evenals de winkels die ervoor staan ook (kruidvat) de oude V&D ( Hudson Bay ) kan van de buiten kant gerenoveerd worden, volgens mij een goedkopere oplossing. Het Noordereiland is een lelijke puist in de stad, hoe sneller daar verbetering komt hoe beter! De zondagopenstelling had al lang geregeld moeten zijn, mensen kunnen zelf bepalen of ze op die dag willen winkelen of niet.

 9. Ik vraag mij af waarom deze grachtengordel dames de bakfiets niet naar de rijbaan willen verwijzen en stalling op een autoparkeerplek doen plaatsvinden.
  Verder staat er weinig in het verkiezingsprogramma dat die van 50 jaar geleden overschrijd.
  Veel succes ermee.

 10. Weer een stukje wijzer waar ik dus niet op moet gaan stemmen! !!!!

 11. Ik citeer: Scooters en snorfietsen moeten worden verplaatst naar de rijbaan. Bestuurders van scooters en snorfietsen moeten een helm op. Zwolle moet die plicht invoeren, zo gauw het Rijk daarvoor groen licht geeft.

  Die scooters moeten dat nu ook al. De weg op voor snor fietsers dat is juist de reden dat ik snor ipv bromscooter heb wil de weg niet op tussen auto’s ik wil graag wat langer leven. Die helm ben ik overigens wel voor net als voor fietsers zeker dir elektrische die me voorbij jagen alsof ik stilsta soms

  En xenos slopen. Moeten ze eerst voor veel geld die panden opkopen. Dan veel geld slopen en veel geld nieuwbouw waar wordt dat van betaald?

 12. Die gasten zijn de weg kwijt. Net wat ik al las 1a2 goede punten de rest flut. Alleen met koopzondag scoren is wel heel doortrapt. Ga lekker in Den Haag de boel verzieken!!!

 13. Moeten stemen winnen eerst tegenzondags open nu alles los gek hoor maar stemmen winnen is belangrijk bah

 14. Meer ruimte voor bakfietsen en scooters op de rijbaan…. en dan dikke tranen laten als er helaas grote ongelukken gebeuren hierdoor….

 15. Waarom Xenos slopen? Geen probleem met een circus, zo lang er maar geen wilde dieren in optreden.

 16. straks is er niks meer voor de kinderen eerst zwarte piet nu circus wat volgt gajes in de gemeente.

 17. Nu weet ik waar ik niet op ga stemmen…

 18. hoezo geen circus meer bullshit dat is hartstikke leuk voor jong en oud. dieren worden al jaren niet meer gebruikt

 19. Geen Circus meer? Ze willen zeker geen concurrentie. Stelletje clowns bij de Dictators66 🙁

 20. Mag wat kosten niks sociaals aan

 21. Circus verbieden? Wilde dieren? Die wilde dieren zijn er allang niet meer. Neem bijvoorbeeld circus Sijm een prachtig circus met acrobatiek, clowns en andere showelementen. Ga eerst eens bij een circus kijken voordat jullie oordelen. Circussen uit Nederland moeten jullie juist toejuichen. Waar staat Zwolle om bekend?! Hoop dat andere partijen het anders zien.

 22. Volledig eens met punt 1. Punt 4..cu weg uit Zwolle.

 23. Heb zo’n idee dat D66 helemaal niks te maken wil hebben met Zwolle. Wat een slecht verkiezingsprogramma!

 24. 1 of 2 goede punten. De rest is echt slecht. Dus hier stem ik ook niet op. Snorscooters op de weg is heel slecht. Sommige elektrische fietsen gaan nog harder dan ik op mijn snorscooter dus verban die dan ook naar de weg toe. Erger me nu al in de auto aan 45 km scooters op de weg en is soms al levensgevaarlijk!

 25. Geen D66 voor mij…..
  Next?

 26. Daar gaan we dus zeker niet op stemmen. Windmolens

 27. Das allemaal leuk D66, maar lower my goddamned taxes.

 28. D’66 is al een keer bijna weggevaagd wordt opnieuw tijd 0 zetels

 29. Volledig eens met punt 1, dieren dienen niet misbruikt te worden voor vermaak….. (circussen zonder dieren zijn meer dan welkom wat mij betreft) verder nog wel een aantal goede punten, maar ook een aantal “Mwah”

  Maar goed, het CU zal toch wel weer winnen/de grootste worden en Zwolle leeft nog lang en gelukkig door als middeleeuws dorp.

 30. Wel opmerkelijk dat er dan een foto wordt geplaatst van Magic Circus die juist hun show voor 95 % vullen met acrobatiek en goochelarij aangevuld met een hondje of een geit.