D66: ‘Zwolle heeft meer strandjes nodig om te recreëren’

Zwollenaren zouden tijdens warme periodes meer mogelijkheden moeten hebben om te recreëren op en aan het water. D66 Zwolle stelt daarom vragen aan het college over de mogelijkheid om bijvoorbeeld meer strandjes aan te leggen.

De afgelopen snikhete dagen laten immers zien dat er grote behoefte is aan ‘verkoelingsrecreatie’ in de stad, zo stelt fractievoorzitter Sonja Paauw.

Beschermd natuurgebied
Zwollenaren vonden de afgelopen tijd massaal hun weg naar recreatieplassen en andere verkoelende plekken in de stad. Maar die behoefte heeft ook een keerzijde, zo blijkt. Zo maakten mensen onder meer gebruik van de Noorderkolk, een beschermd natuurgebied. Een onwenselijke situatie, omdat juist dat soort plekken hard nodig zijn voor het behoud van flora en fauna.

Verkoeling
Volgens fractievoorzitter Sonja Paauw van D66 Zwolle zijn ook daarom extra recreatiegebieden zoals strandjes in Zwolle hard nodig. Paauw: ‘Omdat er steeds meer mensen in Zwolle komen wonen, de hete perioden gaan toenemen en het belangrijker dan ooit is dat we planten en dieren beschermen, willen we naar een oplossing zoeken. Wij willen graag dat er meer plekken komen waar je verkoeling kunt zoeken, met name op en aan het water. Groen, veilig en mooi, maar met respect voor planten en dieren en beschermde natuur.’

Almelose kanaal
Volgens D66 zijn er voldoende mogelijkheden in de stad. ‘We denken aan de gebieden richting stad vanaf de Mastenbroekerbrug, stadsgrachten en Almelose kanaal, maar wellicht ook door het leggen van nieuwe waterverbindingen. Uiteraard zijn we ook benieuwd welke ideeën er bij Zwollenaren zelf leven.’

Bootjes door de grachten van Zwolle
De fractievoorzitter van D66 Zwolle vraagt het college om te onderzoeken op welke locaties eventueel nieuwe verkoelingsrecreatie kan komen en om de resultaten aan de gemeenteraad voor te leggen. Ook het beleid rond varen moet onderdeel van het onderzoek uitmaken. Daarin worden bijvoorbeeld regels rond geluidsproductie van boten en bootjes en vervuilende motors van watervoertuigen opgenomen.

Back to top button