zondag , 25 februari 2024
Foto: Pixabay

D66 Zwolle wil verbod op oplaten ballonnen afdwingen

Het aantal gemeenten dat het oplaten van milieuvervuilende ballonnen verbiedt, is het afgelopen jaar verdrievoudigd. De gemeente Zwolle blijft echter vasthouden aan een vrijblijvend ontmoedigingsbeleid, zo blijkt uit het antwoord van het college (mét onder andere twee GroenLinks-wethouders) op eerder gestelde vragen. De fractie van D66 in Zwolle begrijpt daar niets van en dient daarom een motie in om een dergelijk verbod alsnog af te dwingen.

Het standpunt van het College is ronduit teleurstellend, vindt D66. Volgens verantwoordelijk Swollwacht-wethouder William Dogger (van onder andere dierenwelzijn) is de handhaafbaarheid van een verbod het probleem.

Bescherming natuur en dieren
D66 is van mening dat er wel meer zaken binnen de Algemeen Plaatselijke Verordening, kortweg APV, niet gehandhaafd worden vanwege capaciteit problemen. Dat is wat D66 echter geen goede reden om geen verbod in te voeren. D66-burgerraadslid Marco van Driel stelt: ‘Als je je inzet voor de bescherming van natuur en dieren, dan zou je daar principiële keuzes in moeten maken. En dan kies je dus voor een verbod op het oplaten van ballonnen. Van zo’n verbod gaat namelijk ook een krachtig signaal uit naar de samenleving: we willen het niet en het mag niet!’

Dalfsen en Kampen
Steeds meer gemeenten kiezen er in Nederland wel voor om een verbod in te stellen op het oplaten van foute ballonnen. Naast Kampen heeft gisteren ook Zwolle’s andere buurman Dalfsen de ballon in de ban gedaan. En zij zijn niet de enigen. Het aantal gemeenten dat een verbod instelt, groeit enorm. De afgelopen maand steeg het aantal van 17 naar 24 procent. De teller staat inmiddels op 85 gemeenten waar de foute ballon niet meer welkom is.

Algeheel verbod
De plastic ballon is niet afbreekbaar en komt na het oplaten weer in de natuur terecht. D66 wil een algeheel verbod op ballonnen, omdat ook de biologisch afbreekbare alternatieven nog altijd een belasting vormen voor de natuur. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien ballonnen aan voor voedsel en gaan dood. Of ze raken verstrikt in de ballonlinten. Minister Cora van Nieuwenhuis riep daarom begin april gemeenten op om zich aan te sluiten bij het groeiend aantal steden en dorpen dat milieu en dier een warm hart toedraagt en een verbod instelde. ‘Nu Zwolle nog’, vindt D66.