Bevrijder van Zwolle in WOII krijgt eigen tentoonstelling

Léo Major, bevrijder van Zwolle in de Tweede Wereldoorlog, krijgt een eigen tentoonstelling in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Vandaag (donderdag) was de opening, met veel emoties bij de familie.

“Dit is het verhaal van ‘Hij of ik’. Het verhaal van 2 soldaten, die vochten in een oorlog die gevolgen had voor de hele wereld.” Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer zei dat vandaag in Soesterberg. Daar opende hij in het Nationaal Militair Museum ‘Him or me’. Deze tentoonstelling is tot 26 september 2021 te zien.

Bittere strijd
De expositie toont de bittere strijd voor de bevrijding van Nederland vanuit geallieerd én Duits perspectief. Dat gebeurt door de ogen van de Canadese sergeant Léo Major uit Québec, de uiteindelijke bevrijder van Zwolle, en de Duitse korporaal Hans Kürten uit Leverkusen.

Luitenant-admiraal Rob Bauer bekijkt als een van de eersten de expositie ‘Hij of ik’.
Foto: Ministerie van Defensie

Major, die zich in 1940 vrijwillig meldt bij het Canadese leger, wordt gevolgd in zijn opmars vanaf Juno Beach, langs belangrijke slagen. Ook is te zien waar de Canadees ernstig gewond raakte, zijn beste vriend verloor en in zijn eentje Zwolle binnenviel. Kürten groeit op onder Hitler en moet in 1943 in dienst. In 1944 raakt hij betrokken bij gevechten rondom Arnhem, verliest eveneens zijn beste vriend en raakt meerdere malen zwaargewond. De waargebeurde en soms schokkende verhalen vertonen opmerkelijke parallellen. Volgens museumdirecteur Paul van Vlijmen ontstaat er zelfs ruimte voor empathie door de confrontatie met dezelfde gebeurtenissen vanuit Duits perspectief.

Kijk voor meer bij het Nationaal Militair Museum.

Back to top button