‘De Librije is beste restaurant van Nederland’

De Librije voert dit jaar de ranglijst van restaurantgids Lekker500 aan. Vorig jaar eindigden Jonnie en Thérèse Boer nog op de derde plaats. Manoir Inter Scaldes in Kruiningen en De Leest in Vaassen werden tweede en derde.

De topklassering is deels ingegeven door de nieuwe locatie van De Librije. ‘Met de verhuizing naar de prachtig verbouwde oude stadsgevangenis van Zwolle heeft zich een nieuw elan van De Librije meester gemaakt. Jonnie Boers keuken presteert op bijna on-Europees topniveau en is iedereen opnieuw een stap voor. Hij voegt op geraffineerde wijze frisse zuren, oosterse kruiden en door fermentatie op smaak gebrachte ingrediënten aan zijn gerechten toe. Daarnaast is er de beleving, het theatrale en het elegante. De Librije anno nu is overrompelend’, schrijft de restaurantgids.

Volgens de jury was er nauwelijks verschil tussen de topdrie. ‘De topchefs van ons land zijn zo ontzettend goed en ze groeien zo zeer naar elkaar toe, dat er bijna geen onderscheid meer te maken valt. Je kunt het vergelijken met het moeten kiezen tussen Mozart, Bach en Beethoven. Dat lukt bijna niet’, licht hoofdredacteur Annelies Pijper toe.

Back to top button