De toespraak die de burgemeester had kúnnen geven

Burgmeester Henk Jan Meijer heeft gisteren in De Spiegel zijn nieuwjaarstoespraak gegeven. De redactie van ZwolleNu was daar teleurgesteld over, omdat wij hem onze concept-versie hadden toegestuurd. Maar waarschijnlijk vloog de postduif met ons A4-tje gisterochtend de verkeerde kant op. Omdat we u onze toespraak voor de burgemeester niet willen onthouden, publiceren we die nu hieronder.

Lieve mensen,

Wat zie ik toch weer veel bekenden in de zaal zitten. Hartstikke leuk om iedere keer weer met jullie samen het nieuwe jaar in te luiden. En wat moet ik over 2016 zeggen?

Ik kan het natuurlijk hebben over de geweldige Koningsdag in onze stad. Want dat wás ook grandioos. Of over het optreden van onze iconen Rico, Sticks en Typhoon in de Ziggo Dome. Om kippenvel van te krijgen en om trots op te zijn als Zwollenaar.

Maar laat ik dit jaar ook een keer andere zaken benoemen. In 2018 neem ik afscheid als burgemeester van deze stad. Dan zit mijn ambtstermijn erop en kan ik meer aandacht geven aan mijn kinderen en kleinkinderen. Voor hen hoop ik dat Zwolle óók een stad wordt die kansen en mogelijkheden biedt. En dan stemt het mij droevig om te weten dat er op dit moment 3.000 kinderen in armoede leven in Zwolle.

Kerstpakketten
Ik moest daar meteen aan denken toen ik foto’s op social media van collega’s uit de gemeenteraad zag voorbijkomen toen ze kerstpakketten aan het inpakken waren voor de Zwolse minima. Mijn gedachten gingen terug naar debatten die we de laatste drie jaar over armoede hebben gevoerd. Wist u dat er ongeveer tien moties of amendementen zijn ingediend om iets aan die armoede in Zwolle te doen? Liefst 90 procent van die moties zijn verworpen, ook door dezelfde mensen die daar kerstpakketten stonden in te pakken.

En dan denk ik meteen ook aan de wachtlijsten voor jeugdzorg voor de kinderen in onze regio. Laatst was de directrice van Pro Juventus nog als inspreker bij ons in de gemeenteraad. Zij vertelde dat kinderen die psychische hulp nodig hebben 18 weken op een wachtlijst moeten staan. 126 dagen. 3.024 uur. Voor een kind in nood! Ook dat is Zwolle.

Zware offers
Onze kwetsbare burgers hebben de laatste jaren zware offers moeten brengen. Er worden tientallen miljoenen euro’s bezuinigd op het sociaal domein in deze stad. En dat is hard aangekomen. Een ziek jongetje uit Stadshagen kon niet meer naar school, omdat zijn taxi was wegbezuinigd. Een mevrouw uit Westenholte met MS moest haar jonge kinderen het huis laten schoonmaken, omdat ze was gekort op de huishoudelijke hulp. Een oudere vrouw uit Stadshagen moest 70 weken wachten op een nieuwe scootmobiel, en zag het leven daardoor niet meer zitten. Het zijn zaken die we met elkaar moeten benoemen én moeten oplossen. Zo snel mogelijk.

Park Eekhout
Want Zwolle moet meer zijn dan een plek voor de mensen die het al goed hebben. Zwolle is meer dan het gebied rondom Park Eekhout waar via subsidies culturele evenementen worden georganiseerd, vooral voor de mensen die daar in de buurt wonen.

*even pauzeren en de mensen rondom Park Eekhout (natuurlijk zitten ze in de zaal!) streng aankijken*

Laten we ons gemeenschapsgeld een keer gebruiken om mooie evenementen te organiseren in Holtenbroek. Of in Dieze. Op die plekken waar de mensen niet weten hoe ze subsidiepotjes moeten gebruiken om hun hobby’s van te bekostigen. Dáár wordt Zwolle sterker en homogener van. Op die manier kunnen we écht samen een statement maken tegen de polarisatie. Pas dan kunnen we zeggen dat echt iedereen meetelt in Zwolle.

Djambo
Nog zo’n anderhalf jaar en dan zit het er voor mij op. Dan roetsj ik woensdagmiddag met mijn kleinkinderen van de glijbanen in Djambo. Of zit ik de nieuwste Disney-films in de prachtige bioscoop aan het Katwolderplein te kijken. En gaan we zaterdagavond naar PEC Zwolle. Maar wat ik vooral wens is dat zij straks niet in armoede hoeven op te groeien of 18 weken hoeven te wachten op het moment dat ze hulp nodig hebben.

Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle

Kijk hier voor de toespraak die Henk Jan Meijer écht heeft gehouden.

Back to top button