Deltavariant rukt op in Nederland, 16.30 uur extra toelichting van RIVM

De deltavariant van het coronavirus wordt steeds vaker in Nederland gevonden. De deltavariant (voorheen Indiase variant) is aan een opmars bezig en zal naar verwachting in de loop van deze zomer de alfavariant (Britse variant) verdrongen hebben als dominante virusvariant in Nederland. Dit beeld zien we ook in de ons omringende landen. Om 16.30 uur geeft RIVM-directeur een toelichting in de Tweede Kamer over de prognoses.

In Nederland werd de deltavariant voor het eerst in april 2021 in de kiemsurveillance aangetoond. De afgelopen weken zien we deze variant toenemen. Er zijn nu meerdere clusters in Nederland met de deltavariant, in verschillende settings en leeftijdsgroepen.

Jongeren
Vanaf de tweede week juni was er een opvallende toename van positieve coronatesten en clusters bij jongeren die terugkwamen uit Spanje en Portugal. Verder onderzoek van de monsters van terugkerende Amsterdamse jongeren bracht aan het licht dat een groot deel van deze besmettingen door de deltavariant is veroorzaakt. Volgens de laatste gegevens heeft de deltavariant op dit moment een aandeel van ongeveer 9% in de kiemsurveillance.

Wat betekent de opmars van de deltavariant voor de situatie in Nederland?
Het is de verwachting dat de opmars van de deltavariant op korte termijn niet zal leiden tot hogere COVID-19 ziekenhuis- en intensive care-opnames, ook niet met de aankomende versoepelingen, zegt het RIVM. Vorig jaar liep het aantal besmettingen na een relatief rustige coronazomerrichting het najaar op. Dit kwam doordat reizigers besmet raakten op hun vakantiebestemming en het virus mee terugnamen naar Nederland. Dit gecombineerd met meer sociale contacten zorgde voor een verdere verspreiding van de nieuwe varianten in Nederland.

Najaar is punt van zorg
Op dit moment is het najaar een punt van zorg, als de deltavariant dominant is geworden. Ook het seizoenseffect zorgt tot weer meer besmettingen. De meer besmettelijke deltavariant kan dan tot een nieuwe golf van besmettingen leiden, aangezien dan nog niet iedereen in Nederland (volledig) is gevaccineerd. Een toename van besmettingen kan leiden tot een toename van ziekenhuis-en IC-opnames. Of de deltavariant niet alleen besmettelijker is, maar ook ziekmakender wordt verder onderzocht. Vaccinatie beschermt tegen alle varianten, ook tegen de deltavariant.

Vakantie
De beste bescherming tegen het virus is vaccinatie. Om verspreiding van het virus en de deltavariant zo veel mogelijk af te remmen is het belangrijk dat mensen in Nederland, ook nu er weer meer kan, zich aan de maatregelen blijven houden. Houd 1,5 meter afstand tot anderen, was regelmatig je handen en blijf thuis als je klachten hebt en laat je testen. Ook op vakantie en ook als je gevaccineerd bent.

Back to top button