Demonstratie tegen biomassacentrale in Zwolle

De actiegroep Extinction Rebellion (XR) zal vrijdag 21 augustus om 9.00 het kruispunt van de Blaloweg/Rieteweg meerdere keren kort blokkeren uit protest tegen het bouwen van een biomassacentrale op het bedrijventerrein op Voorst, in de buurt van Stadshagen, Holtenbroek en Westenholte.

De toegangsweg naar de toekomstige biomassacentrale aan de Rieteweg wordt onder de slogan 1.5 minuut tegen 1.5 graad meerdere keren 1.5 minuut afgesloten voor wegverkeer. ‘1.5 Minuut staat symbool voor het streven naar maximaal 1.5 graad opwarming uit het Akkoord van Parijs. XR gelooft niet dat het verbranden van houtige biomassa een duurzame oplossing is voor de klimaatcrisis’, aldus de actiegroep.

Nepoplossing
‘Houtstook lijkt klimaatneutraal, omdat groeiende bomen CO2 opnemen, maar de opname van CO2 kost tientallen jaren, terwijl bij het verbranden van hout direct grote hoeveelheden CO2 in de lucht komt. Sterker nog, biomassa heeft een hogere CO2 uitstoot dan steenkool. Extinction Rebellion wil dat de gemeente afziet van deze nepoplossing die de klimaatcrisis alleen maar verergert en dat zij kiest voor echt duurzame energie’, is de mening van de actiegroep.

Back to top button