woensdag , 21 februari 2024
Liquidatie in McDonald's Zwolle-Noord.
Foto: Stefan Verkerk

Dertig jaar cel voor dubbele moord in McDonald’s Zwolle-Noord

De rechtbank heeft dertig jaar cel opgelegd aan Veysel Ü. die op 30 maart 2022 de broers Hüseyin en Ali Torunlar doodschoot in een volle McDonald’s aan de Floresstraat.

De 34-jarige Ü. had een conflict met beide broers. Op videobeelden in de rechtbank was eerder te zien hoe Ü. en de beide broers zaten te praten bij de McDonald’s in Zwolle-Noord. Daarna bestelde hij wat aan de toonbank, om bij terugkomst Hüseyin en Ali Torunlar, beiden bekende horeca-ondernemers in Zwolle, in koele bloeden neer te schieten. Ü heeft in totaal elf keer gericht op de broers geschoten. Alle elf schoten waren daarbij raak. Tijdens de moord zat McDonald’s vol met vooral gezinnen met kinderen. ‘Dat zullen zij hun hele leven met zich mee moeten dragen’, voegde de rechter bij de uitspraak toe.

Diepe leed
Het diepe en schrijnende leed dat de nabestaanden is aangedaan, is invoelbaar en op indrukwekkende wijze door en namens de nabestaanden onder woorden gebracht, zegt de rechtbank. De broers waren beiden vaders, opa’s, broers, zoons en vrienden en laten een blijvende leegte achter in de levens van de nabestaanden: het gemis is er nog elke dag. De rechtbank rekent het verdachte verder zeer zwaar aan dat hij de moorden, die op zichzelf al afschuwelijk en zeer schokkend zijn, heeft gepleegd op klaarlichte dag op een druk tijdstip in een McDonald’s voor het oog van argeloze omstanders, waaronder veel gezinnen en kinderen. Deze mensen hebben een traumatische gebeurtenis mee moeten maken en zullen dit hun hele leven met zich moeten dragen.

Naast de gevangenisstraf moet de man ook een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 200.000 euro. Kort na de moord meldde Ü. zich al vrijwillig bij een politiebureau in Deventer.

Lees hier de volledige uitspraak van de rechtbank.