vrijdag , 1 december 2023

Diezerstraat heeft hoogste huurprijs van Overijssel

De Diezerstraat in Zwolle heeft de hoogste huren van Overijssel, blijkt uit een rapport van ING over het winkellandschap in de regios’s.

De bank constateerde dat Zwolle er goed voorstaat wat betreft de leegstand. Die is slechts 7 procent, terwijl die in Almelo bijvoorbeeld al 18 procent is. Wel betalen Zwolse ondernemers de hoogste huren in heel Overijssel als zij in de Diezerstraat een pand betrekken.

Van alle provincies is in Overijssel – op Limburg na – het aantal webwinkels tussen 2010 en 2013 het snelst toegenomen (+132 %). Van de winkels die in 2013 zijn gestart is 60 % een webshop en de banengroei in die branche is aanzienlijk. Dat de webwinkels niet allemaal succesvol zijn, blijkt uit het aantal bedrijfsbeëindigingen. In 2013 ging bij 439 webwinkels de stekker eruit. Bijna de helft was minder dan twee jaar online. De fysieke winkels die definitief sloten zijn juist vaak al lang bezig: een meerderheid van de gestopte ondernemers had langer dan 5 jaar een winkel.

57.000 banen
De detailhandel in Overijssel is met bijna 57.000 banen een belangrijke werkgever. Tussen 2007 en 2013 groeide de werkgelegenheid bovengemiddeld (6,6 procent). Zowel nieuwe banen in de winkelstraat als in e-commerce droegen daaraan bij.
Het winkeloppervlak is bovendien omvangrijk. Met in totaal 2,5 miljoen vierkante meter behoort Overijssel tot de top 5 van Nederland.