zaterdag , 2 december 2023
Fundatie

Directeur Fundatie maakt kans op Cultuurprijs Overijssel

Fundatiedirecteur Ralph Keuning is een van de drie genomineerden voor de Cultuurprijs Overijssel. Hij heeft concurrentie van zangeres Ilse DeLange en dirigent/componist Carl Wittrock. Voor de Talentprijs Overijssel maken Zwollenaren Bertolf en Typhoon een kans. Het derde genomineerde talent is Martijn Holtslag van Knarsetand.

Nominaties Cultuurprijs Overijssel

De jury heeft de volgende drie nominaties gekozen voor de Cultuurprijs op basis van hun prestaties in het cultuurseizoen 2013 – 2014:

– Ilse DeLange, werd samen met Waylon, als The Common Linnets, tweede tijdens het Eurovisie Songfestival dit jaar;
– Carl Wittrock, dirigent en componist uit Goor, kreeg hij het eervolle verzoek om een ouverture te componeren, ter ere van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en ontving dit jaar een Koninklijke onderscheiding;
– Ralph Keuning, sinds 2007 directeur van Museum de Fundatie in Heino en Zwolle, deze laatste is na een grote verbouwing in 2013 heropend. Het vernieuwde museum trok een recordaantal van 220.000 bezoekers.

Nominaties voor de Talentprijs

De nominaties voor de Talentprijs bestaan uit de volgende drie personen, zij voldoen aan het criterium ‘jong talent dat in het cultuurseizoen 2013-2014 een bijzondere prestatie heeft geleverd’:
– Bertolf, Nederlandse singer-songwriter, is het afgelopen jaar op tournee geweest met Her Majesty met ‘Back to Abbey Road’ en bracht een debuutalbum uit met zijn nieuwe band Color Reporters;
– Martijn Holtslag, het kloppend hart van de tienkoppige band Knarsetand, was in januari afsluiter op Noorderslagfestival, in Groningen en dit voorjaar bracht hij met Knarsetand zijn debuutalbum uit: My Escape, waarvoor hij lovende recensies kreeg.
– Typhoon, deze rapper was bij 200 jaar Koninkrijk met zijn eigen rap over slavernij. Aanjager van provinciaal project ‘Hardkoor Mannenkoor’ en bracht net voor de zomer zijn veelgeprezen album Lobi da basi uit.

Jury Cultuurprijs Overijssel

De jury voor de Cultuurprijs Overijssel 2014 bestaat uit commissaris van de Koning Ank Bijleveld – Schouten, Jan Willem de Vriend (dirigent van het Nederlands Symfonieorkest), Nelleke Vedelaar (voormalig cultuurwethouder van de gemeente Zwolle) en Alex Kühne (directeur van de Deventer Schouwburg).

Nieuwe samenwerking, nieuwe stijl

Het Prins Bernhard Cultuur Fonds Overijssel en de Overijsselse media, RTV Oost, de Stentor en De Twentsche Courant Tubantia hebben samen de handen ineen geslagen en het initiatief genomen voor de Cultuurprijs Overijssel 2014. Op donderdag 18 september vanaf 20.00 uur wordt de Cultuurprijs nieuwe stijl voor het eerst uitgereikt, tijdens een speciale avond in het Wilminktheater.
Het unieke van samenwerking is dat er een nieuw breed gedragen cultureel initiatief is ontstaan met als doel de verschillende kunst- en cultuurvormen in de provincie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Cultuur (ver)bindt, creëert trots en is mede bepalend voor de identiteit van de samenleving, ook in Overijssel. Naast de Cultuurprijs Overijssel wordt er ook jaarlijks een stimuleringsprijs voor cultureel talent uitgereikt.

Inwoners kunnen stemmen via www.cultuurprijsoverijssel.nl.