Discussie over Zwarte Piet barst ook in Zwolle los

De mededeling van een aantal theaterstudenten in Zwolle dat ze zullen protesteren tijdens een Sinterklaasfeest in Odeon houdt de gemoederen bezig in de stad. Naast steunbetuigingen voor de groep is er vooral kritiek over de actie.

Studenten van ArtEZ Zwolle hebben opgeroepen om op woensdag 29 november actie te voeren bij De Mega Sint Show in het Zwolse Theater Odeon, waar 900 kinderen, ouders en begeleiders aanwezig zullen zijn. Het zou gaan om ‘een stil protest’ en de actievoerders roepen anderen op om mails te sturen naar Zwolse Theaters om de show af te gelasten.

‘Witte meerderheid’
Woordvoerder Vera Vogel laat weten dat haar groep ernstig bezwaar maakt tegen het Sinterklaasfeest. ‘In de show wordt gebruikt gemaakt van de stereotyperende en racistische karikatuur van een tot slaaf gemaakt mens, oftewel zwarte piet. Deze verschijning is direct gelinkt aan het verleden van Nederland als kolonisator en slavenhandelaar en is daar dan ook niet los van te zien. (…) Zwolse Theaters stelt zich hierin niet op als een theater voor iedereen, maar als een theater voor de witte meerderheid.’

Steun
Vogels oproep om op 29 november bij het kinderfeest te protesteren heeft vooral op social media veel onbegrip gekweekt. Zo’n 90 procent van de lezers op ZwolleNu geeft aan het niet eens te zijn met de studenten. Niettemin kan Vogel ook rekenen op steun voor het aanzwengelen van de discussie. PvdA-raadslid Patty Wolthof is blij met de actie. ‘Mooi, ook eindelijk actie in Zwolle tegen Zwarte Piet’, schrijft zij.

[advpoll id=”63″ title=”Poll” width=”270″]

Back to top button