Dit is hét thema voor Zwolle bij de verkiezingen…

De gemeenteraadsverkiezingen naderen. Op 21 maart kunt u weer bepalen waar uw stem naartoe gaat. Maar wat is nu hét thema in Zwolle? Wij analyseerden de verkiezingsprogramma’s van de acht partijen om te zien welk onderwerp het vaakst voorkomt. We beloven u: de nummer 1 had u nooit geraden.

Acht partijen, acht verkiezingsprogramma’s. Tientallen beloften per partij die u ervan moeten overtuigen op juist een van hen te stemmen. Maar welk thema is in Zwolle het belangrijkst? We kozen zeven onderwerpen uit en keken hoe vaak dat woord (of een verbastering ervan) terugkeerde in de acht verkiezingsprogramma’s.

7. Zondag (17x)
Misschien hét thema van de laatste vier jaar: de koopzondagen. Er werden talloze debatten over gevoerd, de stad roerde zich, er kwam zelfs een veel gesteunde petitie, wethouders stuurden raadsleden venijnige tweets over de koopzondag. Maar in de verkiezingsprogramma’s komt het onderwerp nauwelijks aan bod. Bij de PvdA en Swollwacht slechts één keer, bij de SP zelfs nul keer (die partij is overigens tegen een verruiming van de huidige regeling, leerden wij uit navraag). Bij de ChristenUnie kwam het onderwerp het vaakst voor: 4x.

6. Windmolens (18x)
Ook al zo’n veel beladen onderwerp de laatste twee jaar. Er kwamen veel protesten uit de stad over de plaatsing van enorme windturbines op bedrijventerrein Voorst, vlakbij woonwijken in Westenholte, Spoolde en Stadshagen. De initiatiefnemers trokken hun plan terug. Maar het woord windmolens/windturbines/windenergie komt slechts sporadisch terug in de verkiezingsprogramma’s, 18x. Bij de ChristenUnie, het CDA en de VVD zelfs helemaal niet.

5. Klimaat (50x)
Belangrijk onderwerp bij veel partijen, althans dat zeggen ze. Er wordt ook veel geld voor uitgetrokken om Zwolle uiteindelijk klimaatneutraal te maken. Toch komt het woord klimaat of een verbastering daarvan in de acht programma’s 50x voor. Bij de VVD slechts 1x. Bij het onderzoek hebben we het woord klimaat overigens wel gefilterd. Passages zoals ‘economisch klimaat’ zijn niet meegerekend.

4. Armoede (88x)
Armoede heeft de laatste vier jaar vaak op de agenda gestaan. Met name oppositiepartijen SP, GroenLinks en Swollwacht hebben met verscheidene moties en amendementen gevraagd om een beter armoedebeleid in Zwolle. De collegepartijen VVD, PvdA, D66 en ChristenUnie hadden daar vaak geen boodschap aan. Intussen groeien in Zwolle bijna 3.000 kinderen op in armoede. In de verkiezingsprogramma’s gebruikt de PvdA het woord armoede het vaakst: 26x.

3. Binnenstad (154x)
Het verschil tussen de topdrie en de overige onderwerpen is groot. De binnenstad heeft de aandacht van veel partijen. Daar moet wat gebeuren. De Weeshuispassage en het Broerenkwartier komen vaak terug in de programma’s. Bij D66 komt het woord binnenstad het vaakst terug (42x), bij GroenLinks en Swollwacht het minst (4x).

2. Duurzaam (160x)
Duurzaam lijkt het toverwoord te worden bij de meeste partijen voor de komende vier jaar. Bij de PvdA komt het woord zelfs 54x terug in het lijstje met standpunten. CDA is hekkensluiter op het onderwerp met slechts 5x.

[sociallocker id=”7456″]
1. Fiets (173x)
De onbetwiste nummer 1 is de fiets. Zwolle was, is en zal een fietsstad blijven als het aan de politiek ligt. Op het CDA na (1x genoemd) heeft elke partij aandacht voor de fiets. Het gaat onder andere over fietssnelwegen, fietsstraten, fietsparkeren, eerder groen licht voor fietsers, elektrische fietsen, stallingen voor bakfietsen. Bij de SP komt het woord ‘fiets’ het vaakst voor: liefst 47x.
[/sociallocker]

Alle verkiezingsprogramma’s zelf doorlezen? Kijk hier.

Of doe mee aan onze ZwolleNu-stemwijzer! Kijk hier.

[advpoll id=”68″ title=”Poll” width=”270″]

Back to top button