Dit worden de populairste babynamen in Overijssel

Noud en Julia worden in Overijssel de populairste babynamen van 2023. Dit voorspelt kaartenwebshop Kaartje2go op basis van interne data van het eerste kwartaal van dit jaar. Bij de jongetjes zijn Noud, Jesse en Sef favoriet. Bij de meisjes wordt verwacht dat Julia, Tess en Elin populair zijn.

Ook blijkt uit verdiepend onderzoek van Kaartje2go dat 61% van de Nederlanders waarde hecht aan een naam die niet zo vaak voorkomt. De kaartenwebshop ondervroeg hiervoor ruim 1.700 Nederlanders. Een babynaam op het oog die ineens ‘gestolen’ wordt door een familielid, vriend of kennis? Een op de tien respondenten overkwam het. Het vaakst ging het om een kennis (40%) die er met de naam vandoor ging. Bij 23% werd dezelfde naam al door een vriendin gekozen.

Geheim houden
Ruim een kwart (26%) van de toekomstige ouders geeft aan wel wat discussie te hebben gehad over de naam van hun kleintje. Toch hakte het grootste gedeelte (34%) van de stellen de knoop vrij snel door. Na ongeveer vier tot vijf maanden zwangerschap waren ze het eens over welke naam op het geboortekaartje zou komen te staan. Ook is er een bijna net zo’n grote groep (33%) die de keuze uitstelde tot het laatste trimester.

(tekst loopt door onder infographic)

En zoals te verwachten valt, staan Nederlanders niet te springen om de gekozen naam van tevoren al te delen. 86% wil de naam het liefst geheimhouden. Toch lukt dit niet bij iedereen: een op de tien geeft aan per ongeluk zijn mond voorbij gepraat te hebben als het gaat om de naam.

Back to top button