woensdag , 21 februari 2024

Dit zijn de voorleeskampioenen van Zwolle

Op 24 en 31 januari namen in totaal 40 voorleeskampioenen het tegen elkaar op in de lokale ronde van Zwolle van de Nationale Voorleeswedstrijd. In vier verschillende rondes hebben de kampioenen tegen elkaar gestreden waarna in iedere ronde een winnaar is aangewezen. Julia Bouman van de Montessorischool, Jitske Huisman van De Paperclip, Nora Bergman van CDS de Zevensprong en Ayeesha Luciano van De IJsselhof gaan door naar de regionale ronde die op 28 februari in Bibliotheek Kampen plaatsvindt.

Hierna volgt nog de provinciale ronde en het uiteindelijke doel: de landelijke finale, waar de kampioenen zullen strijden voor de titel Nationale Voorleeskampioen van 2023-2024.

Tijdens de wedstrijd lazen de winnaars voor uit Ruimterockers (Tom Fletcher), Kasper wordt een kip (Sam Copeland), De Keukenprins van Mocano – Het geheim achter het fornuis (Mathilda Masters) en 100% Lola (Niki Smit). De jury bestond uit Joke Eikenaar – schrijver en illustrator, Cankut Ercan – raadslid Volt, Luna Koops – raadslid PvdA en Obertha IJntema en Kirsty Klomp – jeugdspecialisten van Stadkamer. Zij beoordeelden in wisselende samenstellingen de voorlezers. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.