Dit zijn vanaf vandaag regels van nieuwe noodverordening in Zwolle

Op maandag 11 mei 2020 treedt de nieuwe noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio IJsselland in werking. Hieronder veel gestelde vragen en antwoorden over de maatregelen in onze regio.

Veiligheidsregio IJsselland bestaat uit de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

Campings en vakantieparken

Moeten vakantieparken en campings dicht?
Nee. Vakantieparken en campings zijn niet verplicht tot sluiting. Wel blijven alle gemeenschappelijke voorzieningen op de vakantieparken en campings vooralsnog dicht tot 1 juli. Daaronder vallen de recreatieruimtes en gedeelde sanitaire voorzieningen.

Mag het zwembad op mijn camping weer open?
Zwembaden mogen met ingang van 11 mei open. De gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen blijven nog wel gesloten, met uitzondering van toiletten.

Mag de binnenspeeltuin op mijn camping open?
Nee, de verruiming van de maatregelen geldt alleen voor buiten(sport)activiteiten.

Ik woon niet in Overijssel, maar heb een tweede huisje (of heb een huisje gehuurd) in een van de gemeenten in Veiligheidsregio IJsselland. Mag ik daar nog naar toe?
Dat mag alleen als het huisje eigen sanitaire voorzieningen heeft en u de algemene voorschriften rond samenkomsten en 1,5 meter afstand opvolgt.

Ik heb een stacaravan op een van de vakantieparken in de gemeenten van Veiligheidsregio IJsselland, mag ik daar nog naar toe?
Dat mag alleen als uw stacaravan eigen sanitaire voorzieningen heeft en u de algemene voorschriften rond samenkomsten en 1,5 meter afstand opvolgt.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Op zoek naar mondkapjes? Of zelf maken? Kijk hier.[/box]

Ik wil kamperen, mag dat?
Kamperen wordt sterk afgeraden, tenzij u volledig zelfverzorgend bent en daardoor niet aangewezen op de gedeelde sanitaire voorzieningen voor onder andere douchen, tandenpoetsen, (af)wassen en toiletgebruik. Het enige wat met ingang van 24 april toegestaan is, is het legen van een chemisch toilet op een stortplaats op het recreatieterrein of in een gebouw voor gedeelde sanitaire voorzieningen. Dit onder de strikte voorwaarde dat er geen gebruik wordt gemaakt van de andere voorzieningen in het gebouw.

Ik heb een caravan of camper met een eigen toilet, mag dat?
Dat mag alleen als u ook beschikt over een eigen wasgelegenheid en dus niet bent aangewezen op de gedeelde sanitaire voorzieningen. Het is met ingang van 24 april wél toegestaan het chemisch toilet te legen op een stortplaats of in een gebouw voor gedeelde sanitaire voorzieningen. Dit onder de strikte voorwaarde dat u geen gebruik maakt van de andere voorzieningen in het gebouw.

Stel u wilt kort kamperen en u heeft eigen sanitaire voorziening. U hoeft geen gebruik te maken van de gedeelde sanitaire voorzieningen, ook niet om een chemisch toilet te ledigen, mag dit dan?
Ja, dit mag volgens de noodverordening. Zolang geen enkele gedeelde sanitaire voorziening gebruikt hoeft te worden. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt. De campingeigenaar is verantwoordelijk voor het gedrag van de kampeerders.

Mag ik een vrijstaande kraan op de camping of het recreatieterrein gebruiken om water te tappen?
Een kraan die vrij staat van een gedeelde sanitaire voorziening mag worden gebruikt

Ik wil naar een groepsaccommodatie, kan dat?
Dat mag alleen als u daarnaartoe gaat met uw gezin (personen die een gezamenlijk huishouden voeren) en de groepsaccommodatie eigen sanitaire voorzieningen heeft.

Recreatieondernemers

Moeten vakantieparken en campings dicht?
Vakantieparken en campings zijn niet verplicht tot sluiting. Ze mogen openblijven onder strikte voorwaarden. Op alle vakantieparken en campings moeten gemeenschappelijke voorzieningen zoals recreatieruimtes en gedeelde sanitaire voorzieningen worden gesloten. Zwembaden mogen vanaf 11 mei open.

Mag ik nog wel huisjes verhuren aan meer dan drie mensen per huisje?
U mag huisjes verhuren aan gezinnen (personen die een gezamenlijk huishouden voeren). Het is niet toegestaan huisjes te verhuren voor samenkomsten, zoals (familie)bijeenkomsten, feesten, reünies en andere bijeenkomsten, waarbij geen sprake is van een gezamenlijke huishouding.

Kan ik nog wel de afwas doen of kleding wassen in een gedeelde sanitaire voorziening?
Nee, de gedeelde sanitaire voorzieningen zijn gesloten voor alle vormen van gebruik.

Mag ik caravans en campers met eigen sanitaire voorzieningen wel toestaan op mijn recreatieterrein?
Dat is toegestaan als zij volledig zelfverzorgend zijn. Dat houdt in dat uw gasten beschikken over een eigen wasgelegenheid en chemisch toilet en dat zij dus de gedeelde sanitaire voorzieningen niet nodig hebben. Het is met ingang van 24 april wél toegestaan het chemisch toilet te legen op een stortplaats of in een gebouw voor gedeelde sanitaire voorzieningen. Dit onder de strikte voorwaarde dat uw gasten geen gebruik maken van de andere voorzieningen in het gebouw.

Mag ik gasten op de camping toelaten die gebruik maken van een stortplaats voor chemische toiletten die los staat van het gebouw met gedeelde sanitaire voorzieningen?
Dat mag, mits zij ook voor douchen, tandenpoetsen, (af)wassen) etc. niet afhankelijk zijn van de gedeelde sanitaire voorzieningen.

Wat moet ik doen als mensen zich niet aan voorschriften houden?
Als u constateert dat uw gasten zich niet aan de voorschriften houden dan spreekt u in eerste instantie zelf de mensen daar op aan. Heeft dit geen of onvoldoende effect, bel dan de politie via 0900-8844 (geen spoed, wel politie) of de toezichthouders van uw gemeente.

Wat als mensen ziek worden? Hoe moet ik dan zorgen dat ook zij zich aan de regels kunnen houden als ze samen met anderen bij ons in een accommodatie zitten?
Mensen die ziek zijn, moeten thuis blijven. Als ze koorts hebben, moeten ook hun gezinsleden thuis blijven. Als ze tijdens hun vakantie ziek worden, moeten ze op hun vakantieadres binnen blijven of met eigen vervoer naar huis gaan en daar binnen blijven.

Is het mijn verantwoordelijkheid dat alle mensen op mijn park c.q. bedrijf zich aan de voorschriften houden? Ik heb geen personeel genoeg om dit te handhaven.
Alleen samen krijgen we corona onder controle, dus ja, U moet erop toezien dat uw gasten zich houden aan de voorschriften. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat u te weinig personeel heeft, overweeg dan minder gasten toe te laten op het terrein. Eigenaren en beheerders moeten (vaste) gasten zichtbaar op de hoogte brengen van de regels die gelden voor hun verblijf. Worden ze niet nageleefd, dan moet u hen verzoeken te vertrekken.

Hoe breng ik mijn gasten zichtbaar op de hoogte van de geldende maatregelen?
Er zijn veel communicatiemiddelen beschikbaar om de maatregelen onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld posters en banners. U kunt ze downloaden vanaf www.rijksoverheid.nl.

Mag ik wel alle accommodaties verhuren op mijn park/alle campingplekken bezet hebben? Of geldt er een maximum bezettingsgraad om klanten meer ruimte te bieden?
Te allen tijde geldt dat personen minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar moeten kunnen bewaren. Om mensen voldoende ruimte te geven is het advies om niet alles vol te boeken. Dit is mede afhankelijk van hoe ruim uw recreatieterrein is opgezet. Bovendien geldt: de verhuurde eenheden moeten eigen sanitair hebben, want gedeelde sanitaire voorzieningen moeten dicht.

Wat gebeurt er als mijn bezoekers of mijn personeel zich niet aan de regels houden?
Wij verwachten van u dat u uw gasten en uw personeel daarop aanspreekt en hen wegstuurt als er geen verbetering optreedt. Ervaart u problemen bij het aanspreken van uw gasten, bel dan de politie via 0900-8844 (geen spoed, wel politie) of neem contact op met de toezichthouders van uw gemeente.

Welke voorzieningen op mijn terrein mogen open zijn?
Voor de horeca geldt dat alleen afhalen en bezorgen mag. Gedeelde sanitaire voorzieningen zijn gesloten. Bezoekers mogen wél gebruik maken van eigen toiletvoorzieningen in een huisje, chalet of stacaravan. Speeltuinen mogen open als de regel van 1,5 meter in acht genomen wordt. De receptie van een locatie mag open blijven al moet wel de regel van 1,5 meter afstand in acht te worden genomen. Met ingang van 11 mei mag ook de zwembaden open.

Te allen tijde geldt minimaal 1,5 meter afstand tussen personen. U kunt bijvoorbeeld een brief ophangen waarop u aangeeft dat er maximaal twee personen per keer naar binnen mogen bij de receptie. Dit is uiteraard afhankelijk van het vloeroppervlak van de betreffende ruimte.

Hoe moet ik het doen met parkeren? Daar staan de auto’s dicht op elkaar.
U kunt parkeerplekken met lint of pionnen afzetten, zodat minimaal 1,5 meter afstand is tussen geparkeerde auto’s. Let er op dat – als mensen uitstappen – nog minimaal 1,5 meter ruimte is tussen personen!

Hoe sta ik garant voor de veiligheid van mijn personeel?
Ook personeel moet 1,5 meter afstand bewaren tot elkaar en tot bezoekers. Andersom geldt dat uiteraard ook.

Wat als ik besluit mijn recreatieterrein te sluiten, wie betaalt dan de kosten? Ik vind het namelijk niet verantwoord op deze manier te ondernemen en risico’s te lopen.
Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van gasten en personeel. Als u besluit het terrein te sluiten dan doet u dit voor eigen rekening. Wel zijn er ondersteunende maatregelen voor ondernemers die te lijden hebben onder de coronacrisis. Kijk hiervoor op www.rijksoverheid.nl.

Ben ik ook verantwoordelijk voor groepsvorming buiten de hekken/grenzen van mijn vakantiepark?
Personen die zich buiten uw terrein verzamelen zijn zelf verantwoordelijk voor de 1,5 meter afstand die zij tot elkaar moeten bewaren. U kunt die personen wijzen op deze verantwoordelijkheid als u constateert dat zij de voorschriften niet naleven. Heeft dat geen effect, bel dan de politie via 0900-8844 (geen spoed, wel politie).

Wanneer kan de voorzitter van de veiligheidsregio een gebied sluiten en wat betekent dat?
Hij kan een gebied of locatie aanwijzen waar mensen niet meer mogen komen als blijkt dat het door de hoeveelheid mensen moeilijk is om de afstand van 1,5 meter te bewaren. Ook kan hij een gebouw sluiten als blijkt dat mensen zich op die locatie niet aan de regels houden.

Tot wanneer is de nieuwe noodverordening geldig voor wat betreft het sluiten van sanitaire voorzieningen? Is dit tot 1 juni?
De noodverordening is vastgesteld door de voorzitter van Veiligheidsregio IJsselland. Hierin is geen einddatum opgenomen. De maatregelen met betrekking tot de sanitaire voorzieningen gelden daardoor in eerste instantie voor onbepaalde tijd. De veiligheidsregio heeft niet de intentie om de maatregelen uit de noodverordening langer te laten duren dan de landelijke maatregelen.

Horeca en vrijetijdsbesteding

Mogen escaperooms open zijn?
Escaperooms mogen alleen gespeeld worden door personen die samen een huishouding vormen (een studentenhuis valt hier niet onder). De eigenaar van de escaperoom moet ervoor zorgen dat er in het pand geen contact is tussen verschillende groepen (huishoudens), de algemene richtlijnen (1,5 meter afstand, thuisblijven bij verkoudheidsklachten) worden nageleefd en de contactpunten goed worden gedesinfecteerd. Sanitaire voorzieningen en horecafaciliteiten kunnen naar verwachting per 1 juni weer open. Het advies is om de regels vooraf bekend te maken aan de deelnemers en op een zichtbare plek op te hangen.

Mag ik het restaurant open hebben voor mijn hotelgasten?
In de noodverordening staat dat de ‘eet- en drinkgelegenheid’ van hotels gebruikt mag worden voor hotelgasten, omdat zij niet zelf kunnen koken. Terrassen bij hotels die zichtbaar zijn voor het publiek blijven tot gesloten, omdat dit een uitnodigend beeld oplevert voor niet-hotelgasten (die daar niet overnachten). Als het virus onder controle blijft mogen de terrassen bij hotels weer open.

Is het maximum aantal van dertig bezoekers van horecagelegenheden inclusief terrasbezoekers?
Nee, dit is exclusief terrasbezoekers. Terrassen met zitplaatsen zijn per 1 juni toegestaan als ze zo zijn ingericht dat de stoelen op 1,5 meter afstand staan.

Mogen de sanitaire voorzieningen worden gebruikt in restaurants, bioscopen en (culturele) instellingen?
Ja, als het virus onder controle blijft en ze mogen voorzichtig open per 1 juni dan kunnen ook de sanitaire voorzieningen worden gebruikt.

Gaan alle zwembaden open?
Ja, vanaf 11 mei mogen zowel binnen- als buitenbaden weer open voor het publiek. De sanitaire voorzieningen blijven vooralsnog gesloten.

Rijlessen

Ik heb een rijschool. Mag ik alweer rijlessen geven?
Ja, rijlessen mogen weer worden gegeven. Belangrijk is wel dat de rijschoolhouder de RIVM-regels voor hygiëne en afstand in acht neemt.

Back to top button