Doodgestoken hoogleraar kwam uit Zwolle

Jeroen Ensink
Jeroen Ensink ging naar school in Holtenbroek.

De in Londen doodgestoken hoogleraar Jeroen Ensink (41) had zijn roots in Zwolle liggen. Hij werd 28 december in de Engelse hoofdstad op klaarlichte dag voor zijn huis gevonden met steekwonden. Hij overleed niet veel later.

Ensink kwam uit Zwolle. Hij ging van 1987 tot 1993 naar school bij de RSG (nu Van der Capellen Scholengemeenschap) in Holtenbroek. Zijn moeder is nog lid van de Evangelisch-Lutherse kerk in de stad.

Ensink werd in Noord-Londen afgeslacht met een mes van twintig centimeter lang. Omstanders hebben geprobeerd het slachtoffer te reanimeren maar dat mocht niet meer baten. De politie heeft Femi Nandap aangehouden als verdachte. Hij dreigde zelfmoord te plegen na het incident, maar rende vervolgens weg. Nandap zit in ieder geval in voorarrest tot 4 januari.

Bioloog Ensink was sinds 2006 verbonden aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine en werd in 2008 hoogleraar. Professor Peter Piot, directeur van de school, zegt in The Guardian dat Ensink enorm gemist zal worden. ‘We zijn geschokt en verdrietig door de dood van Jeroen Ensink. Hij was gepassioneerd in zijn werk. Jeroen wilde er vooral voor zorgen dat kinderen overal ter wereld toegang tot schoon water en andere basisvoorzieningen zouden krijgen, vooral in die gebieden waar er veel sterfte is wegens het gebrek aan die zaken.’

Back to top button