Drinkwater op reis: hier moet je op letten

Op veel vakantiebestemmingen is het niet veilig om kraanwater te drinken. Er zijn echter ander manieren behalve het kopen van flessen mineraalwater, zoals het zelf zuiveren van drinkwater met tabletten of het gebruik van een filter. Ga je buiten Europa op reis? Controleer dan ook altijd of je voor je bestemming een visum nodig hebt.

Op reis en dan vooral in tropische bestemmingen zoals India, Vietnam of Indonesië is het van onmisbaar belang om voldoende water te blijven drinken. In veel landen buiten Europa is het echter niet veilig om kraanwater te drinken. Dit kan komen door een leidingnet dat niet goed is onderhouden. Als er niet genoeg druk op de leidingen staat kunnen er bacteriën ontstaan. In watersystemen die niet goed genoeg gekoeld of verwarmd worden kan de legionellabacterie groeien die ernstige longontsteking tot gevolg kan hebben. In veel landen wordt chloor aan het water toegevoegd om bacteriën te doden, waardoor het water wel drinkbaar is, maar minder lekker smaakt.

Om infecties te voorkomen wordt reizigers dus aangeraden geen kraanwater te drinken, maar om flessen met mineraalwater te kopen. Het is belangrijk om altijd te controleren of de dop nog geseald is. In sommige landen worden plastic flessen met kraanwater gevuld en vervolgens aan toeristen verkocht. Bovendien is het aan te raden op te passen met ijsblokjes in dranken en met andere producten, waarbij kraanwater gebruikt is. Salades en andere rauwe groenten kunnen beter vermeden worden, omdat ze vaak gewassen zijn in kraanwater.

Zo kun je zelf water zuiveren

Veel reizigers proberen het gebruik van wegwerpplastic te vermijden. Er zijn verschillende alternatieven voor het slepen met zware plastic flessen mineraalwater. Een bekende, maar omslachtige manier is om het water eerst te koken en vervolgens te laten afkoelen. Door het water te koken worden ziekteverwekkers gedood. Deze methode is echter tijdrovend en veel reizigers hebben geen kookstel bij zich op reis. Een andere manier is het gebruik van waterzuiveringstabletten met een chemisch middel zoals chloor of jodium. Aan deze tabletten kleven echter ook gezondheidsrisico’s. De tabletten kunnen slechts in een beperkt aantal worden gebruikt.

Een andere manier om water te zuiveren is met behulp van een filter die de meeste bacteriën en protozoa uitschakelt. Ook waterfilters zijn echter niet honderd procent betrouwbaar. Niet alle virussen kunnen met een waterfilter tegengehouden worden en er is een groot verschil in kwaliteit tussen verschillende filtersystemen. Er zijn systemen, waarbij het water door een rietje gefilterd wordt en waterflessen met een ingebouwde filter.

Andere reisvoorbereidingen: Reisdocumenten en visum

Behalve het inlezen over het drinkwater is het ook van belang op tijd te controleren of je een visum nodig hebt. Voor India moeten toeristen met de Nederlandse nationaliteit, waaronder ook kinderen, een visum aanvragen. Het aanvragen van een visum India kan eenvoudig online en hiervoor hoef je dus geen bezoek meer te brengen aan een consulaat of de Ambassade van India. 

Na het invullen van het aanvraagformulier moet een pasfoto en een paspoortscan worden aangeleverd. Het elektronische visum voor India wordt over het algemeen na ongeveer 7 werkdagen toegekend en per e-mail verstuurd. Het visum India is vanaf het moment van toekenning 30 dagen geldig en daarmee mag je ook maximaal 30 dagen in India verblijven. Het is dus verstandig om op tijd te beginnen met het aanvragen van je visum en het nemen van voorzorgsmaatregelen om op je bestemming drinkwater te kunnen filteren. 

Back to top button