Drugsoorlog in Zwolle: hoofdrolspelers krijgen 19 en 13 jaar cel

Twee broers die aan het hoofd stonden van het Zwolse drugsnetwerk Ali 24/7 zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot celstraffen van 19 en 13 jaar. Zij gaven leiding aan grootschalige drugshandel. In een drugsoorlog pleegden zij liquidatiepogingen, beraamden moorden en gebruikten ze grof geweld. Een 27-jarige vrouw en haar 31-jarige broer zijn ook veroordeeld voor hun aandeel in de drugshandel en het gebruikte geweld. Zij krijgt een gevangenisstraf van 6 jaar, hij een celstraf van 30 maanden.

De broers van 27 jaar en 28 jaar oud waren de leiders van het Ali 24/7 netwerk, dat op grote schaal handelde in drugs als cocaïne, xtc en 3-mmc. Hun conflicten in de drugswereld losten zij met geweld op. Dit schokte niet alleen de slachtoffers, maar ook de samenleving als geheel. Daarbij gingen de broers planmatig en koelbloedig te werk, zonder respect voor mensenlevens. Ook hun eigen ‘medewerkers’ waren bang voor hen. De rechtbank veroordeelt de 27-jarige man tot een celstraf van 19 jaar, de 28-jarige broer krijgt een gevangenisstraf van 13 jaar opgelegd.

(tekst gaat door onder foto)

De werkwijze van de broers leidde tot twee moordpogingen, waarvan de eerste was op 9 april 2016 op de Wijheseweg in Zwolle. Daarbij werden twee andere broers in hun auto beschoten door de 27-jarige man die in een andere auto voorbij reed met een onbekende mededader. De slachtoffers raakten zwaar gewond maar overleefden wonderwel de beschieting. De rechtbank spreekt de 28-jarige broer vrij van betrokkenheid bij deze liquidatiepoging. Er zijn genoeg aanwijzingen dat hij hiermee te maken had, maar hard bewijs ontbreekt.

Geen doden door blokkerend wapen
Bij de aanslag in de Zwolse woonwijk Holtenbroek, op 26 oktober 2019, vielen ook geen dodelijke slachtoffers. De broers probeerden twee mannen in een auto dood te schieten, maar omdat het wapen blokkeerde bleef dat bij een poging moord. Daarnaast beraamden de broers in diezelfde maand een liquidatie, waarbij ze het moordwapen en een peilbaken regelden en iemand probeerden over te halen om de aanslag te plegen.

(tekst gaat door onder foto)

Verder beroofden ze in juni 2019 een ander slachtoffer. Deze man werd meegenomen, zwaar mishandeld en stond doodsangsten uit toen zij hem bedreigden met een pistool. Ze vernederden het slachtoffer door hem naakt onder de douche te zetten en dat te filmen.

Drugsnetwerk met veel klanten
De twee broers gaven samen met de 27-jarige vrouw leiding aan een omvangrijk drugsnetwerk in Zwolle. De broers kochten de drugs in, bepaalden de verkoopprijzen, beheerden de financiën, benaderden bezorgers en regelden vervoer voor hen. Zo bedienden zij een zeer groot aantal afnemers.

De vrouw beheerde de dealtelefoon, waarmee zij de bezorgers aanstuurde en bevoorraadde. Soms bezorgde ze ook wel zelf de drugs. Zij zette bovendien de deallijn voort nadat de broers waren aangehouden.

Auto in brand
De vrouw is daarnaast veroordeeld voor het samen met anderen in brand steken van een Renault Clio op 26 oktober 2019. Deze auto werd gebruikt bij de mislukte liquidatie in Holtenbroek en even daarna brandend aangetroffen op een andere plek in Zwolle. Verder was de vrouw direct betrokken bij de mishandeling in juni 2019 omdat zij haar woning beschikbaar stelde voor de mishandelingen.

Haar 31-jarige broer was ook bij die mishandeling van de man betrokken. Hij reed het slachtoffer naar de woning van de vrouw en hielp bij de diefstal. Verder was hij als dealer actief in het Ali 24/7 netwerk.

Back to top button