Druk op ic’s het hoogst in regio Zwolle

De druk op de intensive cares bij de ziekenhuizen in Nederland is het grootst in de regio Zwolle. Dat meldt de Nederlandse zorgautoriteit vandaag (dinsdag).

Ook het gewogen percentage van de ziekenhuizen die de planbare zorg heeft moeten annuleren is groot in de regio Zwolle: 62%. Alleen in Limburg (79%) is de situatie nog nijpender.

In heel Nederland neemt de druk op de zorg toe, zegt de Nederlandse zorgautoriteit. Ziekenhuizen melden deze week dat er 36% minder operatiekamers in gebruik zijn dan normaal. Vorige week maandag was dit nog 29%. Daarnaast geven 24 van de 74 ziekenhuizen aan dat zij de kritieke planbare zorg niet geheel volgens planning kunnen leveren. Dit betekent dat hartoperaties of kankerbehandelingen een of soms meerdere keren worden uitgesteld.

In een kwart van de ziekenhuizen (19) lukt het niet altijd om deze zorg binnen de vereiste zes weken te verlenen. Dit zijn vijf ziekenhuizen meer dan begin vorige week. Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen.

Back to top button