Duizenden huishoudens uit Randstad willen in Regio Zwolle wonen

Alleen al vanuit de Randstad zullen de komende 5 jaar zo’n 60.000 nieuwe huishoudens in het Oosten willen wonen. De verhuisstroom uit de Randstad zorgt voor een snelle verstedelijking in de regio Zwolle. Dat staat in de Omgevingsvisie van de gemeente Zwolle die een doorkijk geeft naar de toekomst.

Het toevoegen van 10.000 woningen in 10 jaar tijd (tot 2030) en dat grotendeels in de bestaande stad is de opgave waar Zwolle voor staat. Nog nooit heeft Zwolle voor zo’n opgave gestaan. Dat zal leiden tot nieuwe vormen van wonen en werken. Het zal zich, anders dan de afgelopen decennia, meer en meer afspelen in een mengvorm met andere stedelijke activiteiten zoals uitgaan, spelen, ontmoeten en bewegen. ‘mix to the max’ als uitgangspunt en tevens cruciale opgave voor de schaalsprong van onze stad.
De gemeente Zwolle wil zich voorbereiden om tot 2040 met mogelijk 25.000 woningen te gaan groeien.

Randstad
Alleen al vanuit de Randstad zouden de komende 5 jaar zo’n 60.000 nieuwe huishoudens zich in het Oosten willen vestigen. Die verhuisstroom zorgt voor een snelle verstedelijking in onze regio. De nieuwkomers zijn vooral gezinnen en ouderen die een nieuwe woning zoeken.

Woningmarkt Zwolle
De sterkste groei in Overijssel zal rond de regio Zwolle plaatsvinden. Daarom moet er sneller gebouwd gaan worden, want de druk op de woningmarkt is in Zwolle al heel groot. Sinds 2017 gaat de groei sneller dan verwacht, met een gemiddelde woningvraag van 1.000 per jaar. Er is ook nu een trek waar te nemen uit de Randstad naar andere grote steden met een goede verbinding over weg en spoor, zoals Zwolle. Deze trend betekent dat Zwolle serieus rekening moet houden met een grotere groei en zich moet voorbereiden op een schaalsprong om deze groei vooral binnen de stad te faciliteren.

Back to top button