donderdag , 7 december 2023
Edward van Wonderen
Edward van Wonderen en Joost Broerse (Bron: Facebook)

Edward van Wonderen licht afscheid PEC Zwolle toe

Edward van Wonderen is vandaag (1 oktober) officieel niet meer in dienst van PEC Zwolle. De algemeen directeur vertrok na een verschil van inzicht en een gebrek aan vertrouwen. In een brief op zijn website richt hij zich nog een keer tot het publiek om een en ander toe te lichten.

De tekst is als volgt:

Toen ik drie jaar geleden bij de club kwam, werd ik gegrepen door de nuchtere Overijsselse kijk op de toekomst. Vanuit een stevige basis doorgroeien naar een stabiele middenmoter in de Eredivisie. Voor een club in de top van de Jupiler League een gezonde gedachte. In die jaren draaide de club een klein positief rendement op een begroting met een omzet van rond de vijf miljoen euro.

Niet door de ondergrens
Het motto van de club (‘Niet door de ondergrens’) sprak me aan vanwege de realiteitszin. Pieken mocht, de basis was dat de ondergrens gestaag door de gehele organisatie moest zou worden gekrikt. In een werkbaar tempo, met alles in balans, zou PEC Zwolle komen tot waar het wilde komen.

Bert Konterman verliet Zwolle na het kampioenschap en de daarbij horende promotie in 2012, Gerard Nijkamp kwam in zijn plaats. Gerard toonde zich iemand met een gezonde ambitie en kennis van zaken. In rap tempo verzamelde hij sterke, technische mensen om zich heen waarmee hij een krachtig, sportief team bouwde op en om het veld. Hij kreeg daarvoor de financiële ruimte die hij daarvoor nodig achtte.

Kantoororganisatie
In een tijd waarin het bedrijfsleven het zwaar had en andere Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) hun begrotingen naar beneden bijstelden, slaagde de Zwolse BVO er met een nagenoeg ongewijzigde kantoororganisatie in om deze ambities begrotingstechnisch gezien, te verwezenlijken. Van vijf miljoen ging het in 2012/13 naar acht miljoen en een jaar later naar dik negen miljoen. Niet in de laatste plaats door het sportieve succes van de club.

PEC Zwolle is omhoog geschoten, met twee elfde plaatsen en de eerste twee grote prijzen in de 104-jarige geschiedenis van de club in de vorm van de Nationale Beker en de Johan Cruijff Schaal. Met een waardige, Europese primeur ten gevolg. Wat een flow.

Toeschouwers
Het gemiddeld aantal toeschouwersaantal groeide in drie jaar tijd van 7.500 naar ruim twaalfduizend per wedstrijd. Fans die niet alleen uit de stad kwamen, maar steeds meer vanuit de hele regio. De ‘FC’ uit Zwolle is relatief snel een trotse, regionale Eredivisionist geworden die weer PEC ging heten. Heel Nederland en veel voetballiefhebbers daarbuiten, weten inmiddels wie PEC Zwolle is. Een club met een hoge gunfactoor, herkenbaar, aanvallend voetbal in een veilig en sfeervol IJsseldelta Stadion.

De club kiest voor meer snelheid
Het team van Gerard staat daardoor fier met twee prijzen ”op de A28”. De kantoororganisatie blijft daar bij achter. Dat brengt de club bij de keuze. Laat je binnen alle geledingen de gedachte en het motto van drie jaar geleden varen? Of ga je door op de niet eens zo lang geleden ingeslagen weg der geleidelijkheid? Waarbij je de mogelijkheid op een sportief wat minder succesvol seizoen incalculeert, maar waardoor je wel in relatieve rust kunt verder bouwen aan de status van de stabiele middenmoter die wij drie jaar geleden allemaal voor ons zagen? De club kiest voor meer snelheid en grotere ambities, PEC Zwolle wil doorpakken.

Verschil van inzicht, noem het vertrouwen
Voor mij rest een verschil van inzicht, noem het vertrouwen, waardoor de basis van de samenwerking er niet meer was. Samen met alle mensen die ik achterlaat bij PEC Zwolle, kijk ik met trots terug op de drie jaar waarin wij samen de club maakten. PEC Zwolle heeft een topline aan sponsoren voor meerdere jaren aan zich verbonden, een mooie basis gecreëerd om door te kunnen groeien naar 2017. Er is ingezet op het binden en daarmee verbinden van fans en sponsoren, samen maken we immers de club, het maakt mij trots dat ik daarvan heb deel uitgemaakt.

PEC Zwolle gaat nu verder met een technisch hart, met een inmiddels statutaire directievoorzitter. Daarnaast staat de technisch directeur. Zij regeren nu de club en zullen verder bouwen, aan een sterke kantoororganisatie. Zonder mij rijdt PEC Zwolle verder op de A28 richting 2017, het jaar waarin de club hoopt vijftienduizend mensen te kunnen ontvangen in het IJsseldelta Stadion met een bijbehorende begroting van ongeveer zestien miljoen euro.

Horizon verleggen
Zelf ga ik mijn horizon verleggen. Hoe en waar is nog onduidelijk, maar met de ervaring in Zwolle op zak, zou die horizon zomaar in de voetbalwereld kunnen blijven liggen. Richting u allen wil ik mijn dankbaarheid uitspreken over de warme ontvangst en de mogelijkheid die ik heb gekregen om mij te ontwikkelen. Die ontwikkeling is niet zonder hobbels gegaan, maar altijd wel met volle overgave, passie en inzet die ik zonder u niet had kunnen ontwikkelen. Dank daarvoor.

Tot slot dank ik in het bijzonder Carine Wiersma, die mij heeft geïntroduceerd in het zakelijke netwerk. Samen hebben wij de commerciële visie op de komende jaren geschreven. Zij neemt het stokje nu (tijdelijk) van mij over, ik wens haar en de club alle succes op een goed verloop en uw vertrouwen daarin.

Until we meet again!

Edward van Wonderen