Een dagje uit? Deze plekken in Nederland zijn een bezoek waard!

Nederland heeft tal van leuke opties om er een dagje tussenuit te gaan. Zo zijn er historische plaatsen met een unieke charme, waar je cultuur op kunt snuiven en genieten van de gemoedelijke sfeer. Welke plekken zijn een bezoek waard? We zullen ze hier benoemen.

Giethoorn

Giethoorn wordt wel het Venetië van het noorden genoemd, vanwege de vele grachten waar idyllische bruggetjes overheen lopen. De beste manier om Giethoorn te verkennen is dan ook per boot. Via koppers-giethoorn.nl is het mogelijk om een rondvaart te maken met een ervaren schipper, die leuke wetenswaardigheden over het dorp weet te vertellen. Ook kun je een bootje huren om de prachtige natuurgebieden in de omgeving te bezichtigen die Giethoorn ook rijk is. Voor een echt authentieke ervaring kun je een vaartocht met een punter maken. Een punter is een smal eikenhouten bootje, dat vroeger het voornaamste vervoermiddel was in Giethoorn. Zo kun je op een punter langs de boerderijen en pittoreske huizen met rieten daken varen, en je in het Giethoorn van vroeger wanen.

Appingedam

Appingedam is de enige plaats in de provincie Groningen met middeleeuwse stadsrechten. De basis van deze stadsrechten stamt nog uit 1327. Tegenwoordig is de historie van Appingedam nog overal zichtbaar. De vele oude panden geven een tastbaar bewijs van de rijkdom van deze middeleeuwse handelsstad. Zo is er het oude raadhuis en de gotische Nicolaikerk. Maar ook de geschiedenis van de bewoners en hun alledaagse leven is nog zichtbaar. De ‘hangende keukens’, erkers die uitgebouwd zijn boven het Damsterdiep, vertellen over inwoners die meer woonruimte nodig hadden maar vanwege de krapte noodgedwongen boven het water uitbouwden.

Thorn

Een heel bijzonder stadje is Thorn in Limburg, dat de bijnaam ‘het witte stadje heeft’. Thorn was een achthonderd jaar lang een zelfstandig staatje, met een eigen rechtspraak en een eigen munt. Vorstin-abdissen zwaaiden er de scepter. Daar kwam verandering in toen in 1794 de Fransen belasting wilden innen op basis van de omvang van de ramen. De arme inwoners metselden daarop hun ramen dicht, en kalkten hun huizen wit om dit te verhullen. In het historische centrum zijn deze witte huisjes nog steeds te bezichtigen. Daarnaast is er de gotische Sint-Michaëlkerk, waarvan het oudste gedeelte uit de tiende eeuw stamt.

Marken

In Noord-Holland ligt het vissersdorp Marken. Het dorp was ooit een eiland, maar is tegenwoordig een schiereiland dat door een dijk verbonden is met het vasteland. Het dorp is bekend om de karakteristieke groene huizen, die gebouwd zijn op terpen om bescherming te bieden tegen het hoge water. Deze terpen worden marken genoemd. Marken kent ook een oud stadscentrum, De Kets, waar je door smalle straatjes met huizen uit de achttiende en negentiende eeuw kunt wandelen.

Back to top button