maandag , 2 oktober 2023

‘EERSTE CORONAVACCIN MEER DAN 90% EFFECTIEF’

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech hebben vandaag (maandag) een veelbelovende update gegeven over hun vaccin. Volgens hen is het vaccin dat zij ontwikkelen meer dan 90% effectief. Dat blijkt uit het zogenoemde fase 3 onderzoek. Albert Bourla, voorzitter en CEO van Pfizer, noemt de ontwikkeling een ‘geweldige dag voor de wetenschap en de mensheid’.

Wetenschappers hopen op een coronavirusvaccin dat ten minste 75% effectief is, terwijl de adviseur van het Witte Huis, dr. Anthony Fauci, eerder zei dat een vaccin dat 50% of 60% effectief is, acceptabel zou zijn.

De resultaten waren gebaseerd op de eerste tussentijdse analyse uitgevoerd door een externe en onafhankelijke Data Monitoring Committee uit de fase drie klinische studie. De onafhankelijke groep van experts houdt toezicht op Amerikaanse klinische onderzoeken om de veiligheid van deelnemers te waarborgen.

43.538 deelnemers
De analyse evalueerde 94 bevestigde Covid-19-infecties onder de 43.538 deelnemers aan het onderzoek. Pfizer en BioNTech zeggen dat de opsplitsing tussen gevaccineerde personen en degenen die een placebo kregen, wees op een werkzaamheid van het vaccin van meer dan 90%, zeven dagen na de tweede dosis.

Het betekent dat bescherming tegen Covid-19 wordt bereikt 28 dagen na de eerste vaccinatie, die bestaat uit een schema met twee doses. Het uiteindelijke percentage voor bescherming van het vaccin kan echter variëren, aangezien de veiligheid en aanvullende gegevens nog steeds worden verzameld.

Bewijs
‘De eerste reeks resultaten van ons Fase 3 COVID-19-vaccinonderzoek levert het eerste bewijs van het vermogen van ons vaccin om COVID-19 te voorkomen’, zegt Bourla van Pfizer in een verklaring.

Later meer…