Eerste stap naar referendum over azc is genomen

De initiatiefnemers voor een referendum over het azc hebben de eerste horde genomen. Hun inleidend verzoek is goedgekeurd.

Buurtbewoners in de Wipstrik, Berkum en Veldhoek willen dat Zwolle een raadgevend referendum gaat organiseren over de komst van een asielzoekerscentrum aan de Dr. Van Thienenweg (naast de Isala). De eerste stap is inmiddels gezet. Voor een inleidend verzoek hebben de buurtbewoners 144 geldige handtekeningen verzameld.

Tweede stap
De tweede stap is ingewikkelder. Na het besluit van de gemeenteraad over het azc (vergadering begint vanavond om 19.00 uur in het Provinciehuis) zal er ook besloten worden over de geldigheid van het inleidend verzoek. Daarna hebben de initiatiefnemers zes weken de tijd om 5821 handtekeningen van kiesgerechtigden te verzamelen voor het houden van een écht referendum.

Derde stap
Als daar ook in wordt geslaagd zal er in Zwolle een raadgevend referendum komen. Dan zal er nog een keer 30 procent van de stemgerechtigden (zo’n 32 duizend mensen) tegen het huidige voorstel voor een azc moeten stemmen.

Back to top button