Elektrische auto: Is het nog steeds aantrekkelijk om elektrisch te rijden in 2023?

Elektrisch rijden zat de laatste jaren behoorlijk in de lift. Maar door de hoge elektriciteitsprijzen lijkt het enthousiasme voor elektrisch rijden wat af te nemen. Vraag je je af of het nog steeds interessant is om elektrisch te gaan rijden? Lees dan dit artikel want we hebben onderzocht of het nog steeds voordelen biedt om in 2023 te kiezen voor een elektrische auto. 

Is elektrisch rijden nog steeds goedkoper dan rijden op benzine of diesel?

Wat voor manier van rijden je ook kiest, zowel de prijzen van elektriciteit als van fossiele brandstoffen als diesel en benzine zijn hoog. Alleen lpg is nog goedkoper dan elektrisch, diesel of benzine rijden. Je betaalt als je rijd op lpg afhankelijk van je auto ongeveer €0,05 cent per kilometer.

Een gemiddelde auto met een benzinemotor die 1:14 rijdt kost je € 0,14 per kilometer. Als je dat vergelijkt met een elektrische auto, dan betaal je in het voordeligste geval als je thuis oplaadt € 0,06 per kilometer. Bij openbare laadpalen zoals de evbox charging stations is het iets duurder en komt het op ongeveer €0,08 cent uit, en ga je laden bij een snellaadstation langs de snelweg dan kost het je ongeveer € 0,13 per kilometer. 

Is elektrisch rijden straks nog wel interessant door het wegvallen van de bpm-regeling?

Doordat je geen bpm betaalt tot en met 2024 is op dit moment elektrisch rijden goedkoper dan rijden op lpg. Maar als je in 2025 weer bpm moet gaan betalen is het nog maar de vraag of elektrisch rijden duurder wordt dan lpg. Auto’s die op lpg rijden vallen door de extra tank vaak in een hogere gewichtsklasse, waardoor ze auto’s de elektrisch rijden en een zwaar accupakket hebben niet veel zullen ontlopen. 

Is het waar dat je veel minder geld kwijt bent aan onderhoud als je elektrisch rijdt?

Het is waar dat je minder geld kwijt bent aan onderhoud als je een elektrische auto hebt. Dat komt doordat een elektromotor veel minder bewegende delen heeft dan een verbrandingsmotor die op diesel of benzine rijdt. Onderdelen slijten daardoor minder snel en er is minder wat stuk kan gaan. En een elektromotor heeft geen dure onderdelen als een distributieriem die met enige regelmaat vervangen moet worden. Vergelijk je de kosten van een auto die op lpg rijdt met een elektrische auto, dan zie je dat de kosten voor het onderhoud veel hoger zijn voor een auto die rijdt op lpg. Dat komt doordat een motor die op lpg loopt niet gesmeerd wordt door de brandstoffen waardoor de slijtage groter is. 

Rij je echt fossielvrij als je elektrisch gaat rijden?

Alhoewel je elektrisch rijdt, kun je niet stellen dat een elektrische auto volledig fossielvrij is. Om een elektrische auto te produceren zijn er nog steeds fossiele brandstoffen nodig, en ook voor het transport worden fossiele brandstoffen gebruikt. Bovendien wordt niet alle stroom die je gebruikt om op te rijden fossielvrij opgewekt. Maar je kunt alles bij elkaar opgeteld wel stellen dat in zijn gehele levenscyclus een elektrische auto aanzienlijk minder gebruik maakt van fossiele brandstoffen. Streef je er dus naar om zo min mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken, dan is een elektrische auto nog steeds het beste alternatief.

Back to top button