Elke zondag betaald parkeren in Zwolle

Bezoekers van een koopzondag in de Zwolse binnenstad moeten vanaf oktober weer betaald parkeren. De afgelopen maanden werd er geen parkeergeld geïnd.

Doordat het nu élke zondag koopzondag in de binnenstad is, zal vanaf oktober van 13.00 uur tot 17.00 uur ook betaald moeten worden voor het parkeren. In de overgangssituatie van het oude naar het nieuwe voorstel konden bezoekers van het centrum de afgelopen maanden nog gratis parkeren. Eerdere ideeën om juist op zondag gratis te blijven parkeren óf tegen een gereduceerd tarief krijgen geen steun van het College van B en W.

Vergunninghouders
Vergunninghouders die in het bezit zijn van een bezoekersvergunning hebben het recht om hun bezoek gratis te laten parkeren. Voor vergunninghouders in de binnenstad gaat dit om maximaal 6 uur per week en voor vergunninghouders buiten de binnenstad gaat dit 16 uur per week. Omdat door de uitbreiding van gereguleerd parkeren naar alle zondagen, vaker een beroep op de bezoekersvergunning gedaan zal worden, wordt het maximaal aantal uur per week verhoogd van 6 naar 8 uur en van 16 naar 18 uur per week.

100.000 euro
De parkeerinkomsten op de koopzondagen in 2017 bedroegen € 122.500,-. Dit is € 8.166,- per
koopzondag. Door een te verwachten verschuiving van het (winkel-)bezoek aan de stad van de zaterdag naar de zondag en een mogelijke ‘verdunning’ van het (winkel-)bezoek over alle zondagen in plaats van de voormalige 15 aangewezen koopzondagen, is de inschatting dat de parkeerinkomsten per zondag ongeveer € 5.000,- gaan bedragen. Omdat er vanaf 1 augustus geen parkeergeld is geheven op zondagen, is de verwachting dat de uitbreiding naar alle zondagen dit jaar niet zal leiden tot extra parkeerinkomsten als gevolg hiervan. Voor 2019 wordt verwacht dat de uitbreiding van het aantal koopzondagen leidt tot ongeveer € 100.000,- extra inkomsten ten opzichte van 2017 met 15 aangewezen koopzondagen.

Kijk hier voor de sectoren waar betaald parkeren op zondag wordt ingevoerd en de bijbehorende tarieven.

Back to top button