Emotionele avond in Aa-landen over mast

De emoties liepen hoog op in de Aa-landen tijdens een informatie-avond over een metershoge antenne midden in de natuur.

‘Hoe haal je het in je hoofd om een 40 meter hoge mast in het Juweel van de groenste stad van Nederland te plaatsen?’ Fysicus Wim Sterken uit de Westkreek vertolkte daarmee de gevoelens van de ruim 50 aanwezigen die in wijkcentrum De Bolder voor een informatieavond bijeen waren gekomen om te ageren tegen de komst van een nieuw te bouwen zendmast voor T-Mobile, KPN, Vodafone en Tele2 in een groenstrook langs het Koppelpad.

Vertegenwoordigers van de Rijksoverheid, T-Mobile en de gemeente Zwolle probeerden de onrust bij de aanwezigen weg te nemen, maar dat lukte van geen kant. John van der Lee van T-mobile verwees naar woningbouwvereniging SWZ, die vijf jaar geleden al aankondigde de huidige zendmast op de flat aan de Dollard te verwijderen. Van der Lee: ‘SWZ was het geklaag van de bewoners over gezondheidsproblemen meer dan zat. Ze wilde geen gedoe meer met bewoners en dus moesten we op zoek naar een nieuwe locatie, omdat er anders in dit gedeelte van Zwolle onvoldoende bereik is.’

SWZ heeft overigens aangekondigd alle aflopende contracten met providers niet meer te verlengen. In de toekomst zullen alle zendmasten van SWZ-gebouwen verdwijnen. De providers zullen dus veelvuldig op zoek moeten naar nieuwe locaties. Nederland telt er 36.000 met een antenne.

Dat de gemeente uitgerekend een plek in de Groene Vingers van Zwolle heeft uitgekozen als alternatief vonden alle bezoekers onvoorstelbaar. Een nieuwe locatie aan de Maaslaan werd door een stedebouwkundige lange tijd geleden om ecologische redenen al afgewezen. Een plek in het groene hart van park Aa-landen bleef vooralsnog over tot woede van de aanwezigen, waarvan enkelen voorstelden om elke dag SWZ te bellen om zo deze locatie ook van tafel te krijgen.

Of de mast er op de aangewezen plek ook komt is nog niet beslist. Formeel moet er nog een aanvraag voor een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Dan duurt het meestal acht weken voordat er een beslissing kan vallen. De PvdA wil die tijd benutten om zelf met alternatieven te komen. Bestuurslid Jean Paul Lamers: ‘Ik heb begrepen dat er nauwelijks met de bewoners is gecommuniceerd over mogelijke alternatieven. Dat is kwalijk.’ Sterken nogmaals: ‘Van heinde en ver komen bezoekers genieten van dit prachtige stukje natuur. Dan gaat het niet aan om daar een halve Peperbus neer te zetten.’

Back to top button