Enexis wil 1,9 miljard euro investeren, consument gaat meer betalen

Als gevolg van de energietransitie is Enexis genoodzaakt 1,9 miljard euro te investeren om de netten voor te bereiden. De gemeente Zwolle wil het bedrijf een (achtergestelde) lening verstrekken van 783.056 euro. De hogere lasten worden aan consumenten en bedrijven doorberekend. De tarieven zullen daarmee stijgen.

Enexis vraagt de aandeelhouders een bijdrage in de vorm van een lening van 500 miljoen euro. De gemeente Zwolle heeft het verzoek gekregen om naar rato bij te dragen. Zwolle beschikt over 234.419 aandelen in Enexis Holding N.V. Dit is 0,1566%. Het concrete
verzoek betreft daarmee een bedrag van € 783.056.

De lening is een zogenoemde ‘achtergestelde lening’ wat risico’s met zich meebrengt bij eventuele financiële problemen bij Enexis. De gemeente Zwolle acht die risico’s klein. ‘Enexis is een solide bedrijf’, schrijft wethouder Klaas Sloots (GroenLinks).

Voor het verstrekken van de lening aan Enexis zal de gemeente een bedrag van circa € 783.000 op de kapitaalmarkt aantrekken. Dit heeft geen direct effect op de gemeentelijke begroting.

Een reactie

  1. De gemeente is weer vrijgevig.
    Dus Enexis betalen EN de vrijgevige gemeente ook nog eens via de OZB. Bedankt mensen.

Back to top button