‘Er komt snel openheid over besprekingen coalitie’

GroenLinks beloofde openheid naar de Zwolse burgers over de coalitieonderhandelingen. Maar vooralsnog heerst er ijzige stilte en worden de gesprekken vooral gevoerd in de achterafkamertjes van het stadhuis.

In een ronkende bijdrage in NRC Handelsblad beloofden GroenLinks-lijsttrekker Sylvana Rikkert en raadslid Remko de Paus nog voor de verkiezingsuitslag grote openheid over coalitiebesprekingen. ‘Als je voor de verkiezingen met inwoners praat, moet je dat ook tijdens en na de coalitieonderhandelingen doen’, stelde het duo. Maar na de uitslag, waarin GroenLinks fors won en samen met de ChristenUnie de grootste partij in Zwolle is, blijft het muisstil.

U beloofde openheid, maar vooralsnog horen de inwoners in Zwolle nauwelijks iets, terwijl de coalitieonderhandelingen zijn begonnen. Hoe kan dat?
Sylvana Rikkert: ‘De informatieronde is net achter de rug, nu beginnen we met formeren. We gaan daarbij ook praten hoe we dat zo open en transparant mogelijk kunnen doen. Er is een werkgroepje samengesteld, met ook leden van de andere partijen. Begin volgende week hoop ik dat er duidelijkheid is over de transparantie. Maar dat moet ook door anderen gedragen worden. We moeten het eens worden over de mate waarin we openheid verschaffen. Ik heb daar wel vertrouwen in.’

Over openheid gesproken: wanneer maakt GroenLinks bekend wie haar kandidaat-wethouders zijn?
‘Wij weten het al en de partijen die aan het onderhandelen zijn weten het ook al. We zullen met de betreffende mensen overleg voeren en als het kan hun namen zo snel mogelijk naar buiten brengen. Dat zal niet helemaal aan het einde van het proces zijn.’

U heeft de ChristenUnie de leiding gegeven in de formatie, terwijl u (bijna) even groot bent. In andere steden trekken partijen dan met elkaar op. In Zwolle niet. Was dat een beginnersfout?
‘Nee, zo hebben we het van tevoren afgesproken. De grootste partij heeft de leiding.’

Was GroenLinks het er ook over eens om de VVD aan de beoogde coalitie toe te voegen?
‘Ja, wij willen dat er bestuurlijke continu├»teit is.’

Wat wil GroenLinks liever: de wethouder duurzaamheid leveren of de burgemeester?
‘Daar ga ik nog niets over zeggen.’

In het kader van openheid misschien?
‘Haha, nee, we moeten het daar nog over hebben.’

Back to top button