Erik van Boven is de theaterkoning van Zwolle

De Zwolse theaters maken in hun jaarverslag bekend dat ze vorig seizoen 379 voorstellingen hebben vertoond. Vaak was Zwollenaar Erik van Boven (24) daar ook bij. Hij toog bijna honderd keer naar de Spiegel of Odeon. ‘Anderen geven hun geld uit aan sigaretten, ik ga drie keer per week naar het theater.’

Waarom zo vaak?
‘Ik ben gek van theater. Dat was vroeger al zo, als klein kind deed ik stukjes van de televisie na. Als anderen in de zomer buiten aan het spelen waren, deden mijn nichtje en ik net alsof we RTL Boulevard aan het presenteren waren. De wereld van televisie en theater vind ik spannend. Ik vind het ook heel leuk om al die sterren na hun voorstellingen in het theater te ontmoeten.’

Als wij naar het theater gaan, kost het bijna vijftig euro per keer. Waar betaal je al die bezoekjes van?
‘Ik geef verder helemaal niets uit, alleen het theater telt voor mij. Andere jongeren gaan naar de kroeg, gaan shoppen of geven hun geld uit aan sigaretten. Dit is wat ik het liefst doe. Sinds een aantal weken heb ik gelukkig een theaterpas, waarmee ik voor vijftig euro in de maand zo vaak kan gaan als ik wil. Daarvóór had ik een cultuur jongerenpas die korting op de entreekaarten geeft. Bovendien ga ik vaak op de derde rang zitten, dan kost een kaartje 13 of 14 euro. Verder heb ik een baan in de snoepwinkel naast de V&D.’

Wat is je oordeel over de Zwolse theaters?
‘Heel mooi. Eerder woonde ik nog niet in Zwolle, maar nu heb ik een woning gekregen dat ook nog eens vlak bij de Spiegel ligt. Ik kan er dus lopend of met de fiets naartoe. Voor mij is vastigheid ook wel belangrijk. Ik heb een vorm van autisme, waardoor ik structuur nodig heb. De Spiegel en Odeon zijn voor mij de vaste domeinen die mijn leven beheersen.’

Wat was de mooiste voorstelling waar je bent geweest?
‘Dat is mijn allereerste in 2010, Volendam de Musical.’

En waar kijk je het komende theaterseizoen in Zwolle naar uit?
‘Naar heel veel stukken. Tineke Schouten is zaterdag, dat lijkt me prachtig. Paul de Leeuw komt naar Zwolle, ook daar kan ik me al op verheugen. Elke week is er wel komedie, cabaret of toneel waar ik blij van word.’

Back to top button