vrijdag , 8 december 2023
Isala Zwolle

Ernst Kuipers: ‘Ziekenhuizen in regio Zwolle lopen over’

Volgens Ernst Kuipers lopen de ziekenhuizen in Zwolle, Limburg en Zuidwest-Nederland momenteel over. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zegt tegen het ANP dat de zorg voor een groot dilemma komt te staan, omdat er grote aantallen coronapatiënten zijn, maar gewone zorg ook nodig blijft.

Volgens Kuipers is het voor ziekenhuizen in overbelaste regio’s lastiger om onderling coronapatiënten te spreiden. ‘Bovendien zijn niet alle patiënten geschikt om te kunnen verplaatsen. Zo zijn sommige mensen te ziek om ze te kunnen vervoeren. Anderen staan op het punt om ontslagen te worden, dus om die dan nog naar een ander ziekenhuis te brengen heeft dan weinig zin.’

Bevallingen
Volgens Kuipers is er ook veel acute zorg nodig op dit moment, het aantal bevallingen is bijvoorbeeld nog steeds hoog. Door de druk op de ziekenhuizen komt de reguliere zorg volgens hem steeds meer onder druk te staan.

Code Zwart
Eerder gaf de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulpartsen al aan de code zwart steeds dichterbij komt. ‘We kunnen niet langer alle Nederlanders noodzakelijke zorg garanderen’, aldus voorzitter David Baden.