Expositie over democratie, na eerdere weigering politiek

Van 21 januari tot en met 18 maart is er in de Statenzaal een expositie over democratie. Opvallend, want eerder weigerde een meerderheid van de Zwolse politiek nog mee te werken aan de Dag van de Democratie.

De maatschappelijke expositie ‘Democratie in alle staten’ brengt van 21 januari tot en met 18 maart het debat weer naar de oude Statenzaal in Zwolle. ‘Democratie in alle staten’ is een interactieve expositie, die de bezoeker aan het denken zet over het functioneren van democratie in het verleden, nu en de toekomst.

Dat er een poging wordt gedaan de democratie dichter bij de burgers te brengen is opvallend, omdat eerder een grote meerderheid van de Zwolse politiek zelf weigerde mee te werken aan de Dag van de Democratie.
GroenLinks, ChristenUnie en D66 wilden dat Zwolse politici tijdens de Internationale Dag van de Democratie op 10 september in woord en daad actief zouden bijdragen aan een zo groot mogelijk bereik van de Dag van de Democratie onder de inwoners van Zwolle. De drie partijen stonden echter alleen in hun idee. PvdA-fractievoorzitter Eefke Meijerink vertelde toen dat haar partij geen behoefte had aan een actieve rol: ‘Wij denken dat dit instrument eerder weerstand oproept bij mensen die echt met de rug naar de politiek staan, dan dat het mensen verleidt zich wel tot de politiek te wenden, als dat nodig is.’

D66-raadslid Martin Bleijenburg concludeerde toen: ‘De gehechtheid aan het pluche is hoog.’

Tijdens de expositie in de Statenzaal worden ook diverse debatten georganiseerd rondom het thema. Zo krijgen politieke partijen de mogelijkheid in de Statenzaal een avond te organiseren. Ook scholieren gaan het debat voeren in de Statenzaal. Tijdens de Statenspelen van de Provincie Overijssel worden politieke vergaderingen nagespeeld. De expositie valt immers in de aanloop van de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart.
De expositie vestigt ook aandacht op de architectuur van de rijksmonumentale Statenzaal. Een voor de expositie samengestelde routekaart leidt de bezoeker door het neogotische gebouw. Langs de plafondschilderingen, de torentjes, de rijk gedecoreerde stoel van de commissaris van Koning(in) en de glas-in-loodramen met wapens van alle Overijsselse gemeenten.

Back to top button