Home / Hoofdzaken / Extra wethouder kost Zwollenaren bijna miljoen euro
Formatie Zwolle
De formerende partijen met: Gerdien Rots (CU), Sylvana Rikkert (GL), William Dogger (Swollwacht) en Thom van Campen (VVD)

Extra wethouder kost Zwollenaren bijna miljoen euro

Het nieuwe College van B en W gaat bestaan uit zes wethouders, één meer dan andere coalities. En dat kost de Zwolse belastingbetaler bijna een miljoen euro. Andere, veel grotere steden, doen het met vijf wethouders. ‘Dit is machtspolitiek.’

De extra wethouder komt er na de verkiezingsuitslag waar zowel ChristenUnie als GroenLinks zeven zetels haalden. Beide partijen hebben bedongen dat ze twee wethouders mogen afleveren. VVD en Swollwacht krijgen er één. De extra wethouder is opvallend, omdat veel andere grotere steden (Rotterdam, Groningen, Apeldoorn, Enschede) gewoon met vijf wethouders een College vormen.

De (politieke) keuze komt met een behoorlijk prijskaartje. Afgezien van extra ondersteunende kosten lopen de uitgaven voor een extra wethouder op tot bijna een miljoen euro. Een specificatie:

 • Salaris (4 jaar): 397.608 euro
 • Onkosten: 16.118 euro
 • Vakantiegeld: 31.808 euro
 • Eindejaarsuitkering: 34.339
 • Wachtgeld (bij volledig gebruik): 342.899 euro
 • TOTAAL: 822.772 euro

Machtspolitiek
De SP heeft al verbijsterd gereageerd: ‘Een tekort van (ruim) 6 miljoen (op het sociaal domein, red), maar we stellen rustig een extra wethouder aan. Onzinnig en duidelijk ingegeven door de getalsmatige verhoudingen en machtspolitiek’, aldus fractievoorzitter Brammert Geerling.

Coalitieakkoord
De ChristenUnie gaat verder met Ed Anker en Michiel van Willigen als wethouders en de VVD met René de Heer. GroenLinks draagt Monique Schuttenbeld en Klaas Sloots voor als kandidaten en Swollwacht William Dogger. De vier partijen verwachten eind deze maand een akkoord te presenteren.

23 reacties

 1. Dit is nou een mooi voorbeeld van partijbelang stellen boven algemeen belang. Zwolle heeft die extra wethouder helemaal niet nodig. De partijen hebben hem nodig, om de onderhandelingen rond te krijgen. Nou, dat noem ik niet “nodig”, vooral niet met het miljoenentekort op de Wmo!

 2. Belachelijk!, terwijl er mensen naar de voedselbank moeten.

 3. Als je het op de hele begroting bekijkt, zijn die kosten niet veel. Maar als Jan met de Pet is het een onberijkbaar bedrag (of je moet ook de politiek in gaan). Los van de visie of een wethouder extra deze mensen nu tijd gaat kosten of bespaart, zeg ik; als jullie 6 wethouders willen, waar andere grote gemeenten dat niet doen, dan doe je het dan ook maar met het budget van 5. Dan lever je als persoon maar wat in, en hoef je dat niet te verantwoorden in een begroting.

 4. …optimistisch benaderen, positief benaderd….de kwaliteit van #bestuur kan er dus ook op vooruitgaan, minder valse starten bij de “lastige” dossiers want meer tijd voor de #voorbereiding, dus minder #leergeld achteraf #zgr

 5. WTF wachtgeld bijna 3,5ton???? Je kunt er nu al rekening mee houden dat het een tijdelijk baantje is toch? Op tijd solliciteren dan maar

 6. Dat moet je niet willen als gemeente.

 7. Lekker democratisch afgedwongen , bevestigd wel , ze zitten er voor zichzelf .

 8. Zie nergens kosten 6e Wethouder inrichten en vrijmaken wethouderkamer incl, voorlichters communicatieadviseurs secretariaat etc…

 9. Misschien geen slecht idee. Komt kwaliteit ten goede van dossiers.

 10. Iemand een suggestie wie we kunnen missen als wethouder? Tip: William?

 11. Christelijk prijskaartje

 12. Nou ja, dat wachtgeld hoeft natuurlijk helemaal niet gebruikt te worden. Maar ja ‘bijna een miljoen’ (ach die 2 ton verschil. ..) klinkt natuurlijk wel dramatischer dan ‘bijna vijf ton’..

 13. De kiezer betaalt, ook hier weer niet de VERVUILER Geen wonder, dat de Gemeente Zwolle er iedere keer weer als een goede “werkgever” afkomt. Ze doen maar . . . . .

 14. Geef mij allen het wachtgeld, ik ben best geduldig. Wordt ik over vier jaar wel wethouder, desnoods de zevende.

 15. Een wethouder verdient in Zwolle 8300 euro per maand.
  Da’s misschien een ton per jaar. Werkgeverslasten er overheen, dan houdt het met anderhalve ton echt wel op.
  Benieuwd hoe de redactie dat miljoen berekent.

 16. Kan ik solliciteren ? Wat een belachelijk gedoe

 17. Daar gaat ie weer, een miljoen van ons geld.
  De mindere weer minder

 18. Ik wil ook wethouder worden . Foi wat een geld

 19. Sjeeee zo wil ik ook wel een baan zeg…. Asociaal gewoon!
  Dat dit kan

 20. Te gek voor woorden dit.