Extraatje voor arme gezinnen met kinderen

armegezinnenDe gemeente Zwolle gaat arme gezinnen met (oudere) kinderen een extra tegemoetkoming geven.

Uit een armoede-onderzoek van het Nibud blijken arme gezinnen met twee oudere kinderen het zwaarst getroffen. In Zwolse gezinnen waar er 130 procent van het sociaal minimum wordt verdiend zijn de uiteindelijke netto inkomsten zelfs mínder dan wanneer beide ouders in de bijstand zitten (zie afbeelding).

Om die armoedeval te compenseren gaat de gemeente Zwolle ook voor die gezinnen onder andere de Scholierenregeling openstellen. Dat is een vergoeding bedoeld voor huishoudens met een minimuminkomen (tot en met 110 procent van de bijstandsnorm) met kinderen op de middelbare school en/of op het middelbaar beroepsonderwijs. De vergoeding bedraagt 300 euro per schooljaar voor een kind die in de eerste klas van het voortgezet onderwijs zit, 225 euro per schooljaar voor een kind in een hogere klas en 225 euro voor een kind in de eerste of tweede klas van het middelbaar beroepsonderwijs. De grens wordt nu dus opgetrokken naar 130 procent van het minimum, zodat circa 350 extra kinderen hiervan gebruik kunnen maken.

Ook trekt de gemeente Zwolle 150 duizend euro uit om meer kinderen in armoede te laten profiteren van bestaande regelingen gericht op deelname aan sport-, cultuur- en schoolactiviteiten. Eerder werd er bekend dat er in Zwolle ongeveer 3.000 kinderen in armoede opgroeien.

Voor het complete armoede-onderzoek voor de gemeente Zwolle kijk HIER.

Back to top button