Falend ict-project kost Zwolle miljoen euro

De gemeente Zwolle moet bijna een miljoen euro extra betalen voor de problemen met ict. Dat blijkt uit onderzoek van Lysias naar het project Data Opslag en Storage (DOS) waar Zwolle samen met Kampen en de provincie aan heeft gewerkt.

Het aansluiten van ict-systemen van Zwolle, Kampen en de provincie Overijssel is uitgelopen of een financieel debacle. De begrote kosten van 2.825.000 euro is door falend beleid opgelopen tot 5.377.000 euro. De gemeente Zwolle moet van de meerkosten 950.727 euro voor zijn rekening nemen.

Samenwerking
In 2013 hebben de Provincie Overijssel, gemeente Kampen en gemeente Zwolle een Shared Service Centre (SSC) opgericht. Een vergaande samenwerking op het gebied van bedrijfsvoering (ICT, inkoop en Personeels- en salarisadministratie).

Schulddienstverlening
Maar na de implementatie van de nieuwe DOS-omgeving zijn er al in het voorjaar van 2016 problemen ontstaan, staat er in het rapport. ‘Systemen vielen uit en later manifesteerden zich performance problemen. Dit heeft geleid tot verstoringen in de bedrijfsvoering van de twee gemeenten en de provincie. Hierdoor kon de dienstverlening aan inwoners niet 100% gegarandeerd worden en ondervonden 2500 medewerkers bij de drie organisaties hinder bij hun werkzaamheden. Zo ondervonden medewerkers schulddienstverlening bij de gemeente Zwolle veel hinder in hun werkzaamheden om tijdig bijvoorbeeld uitkeringen te kunnen verstrekken, waren balies in de gemeente Kampen op momenten volledig gesloten en moesten producties van de provincie door externen worden uitgevoerd.’

Kijk HIER om het hele (vertrouwelijke) rapport te lezen.

[advpoll id=”61″ title=”Poll” width=”270″]

Back to top button