Filip van As: ‘Dit is de hardheid van de politiek’

Wethouder Filip van As heeft vandaag zijn functie neergelegd, omdat hij geen politiek draagvlak meer voelt op het dossier dat hem juist aan het hart gaat: de energietransitie. ‘Dit is de hardheid van de politiek, hier houdt het voor mij op.’

Volgens Van As was er, na het snoeiharde debat van maandagavond, voor hem geen andere keuze dan na zeven jaar te vertrekken als wethouder. ‘Ik heb me al die tijd met onderwerpen bezig gehouden waar mijn hart ligt, zoals de binnenstad en mobiliteit. Maar mijn grootste passie is duurzaamheid. Het is een heel groot en breed thema. We moeten met elkaar echt naar een energie neutrale toekomst in 2050. Dat zie ik als mijn grootste opgave, daar wil ik met hart en ziel aan werken. Het is ook heel belangrijk dat we daar grote stappen in zetten. Maar daar is wel politiek draagvlak voor nodig. Iedereen heeft maandagavond het debat gezien. Ik heb die avond moeten constateren dat het politieke draagvlak niet aanwezig is voor mij om deze grote opgave voor de stad verder te helpen. Als dat de situatie is kan ik niet anders constateren dat ik mijn functie moet neerleggen. Want iemand moet aan de slag gaan die voldoende politieke draagvlak heeft om deze grote klus te klaren. Dan moet ik mijn stokje overdragen aan iemand anders.’

Wat heeft de doorslag gegeven?
‘Maandagavond was een memorabele vergadering. Het was voor mij een heel pittige avond. Toen ik naar huis liep dacht ik: wat voelt er nu van binnen? Krijg ik die klus geklaard? Nee, was het antwoord.’

Even terug naar die avond. U kreeg ook geen steun van de ChristenUnie, uw eigen partij. Heeft dat voor u de doorslag gegeven?
‘Ik heb die avond gemerkt dat er in de gemeenteraad geen politiek draagvlak voor mij is om door te gaan. Dat is voor mij de afweging geweest. Ik wil met hart en ziel kunnen bouwen aan dit mooie onderwerp. En als ik moet constateren dat ik dat niet kan doen, moet ik daaruit de conclusie trekken. Ik zal daar verder niet meer dan dat over zeggen.’

Heeft u daarna nog gesprekken gehad met bijvoorbeeld Gerdien Rots, de fractievoorzitter van de ChristenUnie?
‘Ik wil daar niets over zeggen. Je kunt er op allerlei manieren vragen over stellen, maar je krijgt hetzelfde antwoord.’

Iedere wethouder heeft weleens een tegenslag. Is het dan niet een paardenmiddel om bij de eerste tegenslag meteen op te stappen? Of zijn er ook andere redenen die hebben meegespeeld?
‘U heeft de avond meegemaakt. Er was aan het einde van het debat een conclusie getrokken dat ik later deze week een extra verslag zou sturen. Maar toen ik naar huis liep dacht ik: dit gaat niet gebeuren. Ik ben niet de persoon die dit verder kan trekken.’

U had niet dezelfde avond al kunnen concluderen dat u deze week niet het rapport zou kunnen opleveren?
‘Het was een heel hectische avond. Toen ik naar huis liep, liet ik het even bezinken.’

Wat voor wethouder zou er moeten komen om deze klus te klaren?
‘Ik ga niet vooruit blikken. Op het moment dat ik in functie ben dan ben ik aanspreekbaar voor onderwerpen. Op het moment dat ik stop, dan is vanaf dat moment mijn mond gesloten. Ik ga hier ook niets meer over zeggen, ik ga niet zeggen hoe het verder moet.’

Maar waar ligt dan het zwaartepunt voor u dat het niet meer verder kon?
‘Dit is een ongelooflijk belangrijk onderwerp. Dit is het belangrijkste onderwerp waar in het laatste jaar van deze collegeperiode aan getrokken moet worden. Er moet heel veel in beweging gebracht worden. Dit is het belangrijkste onderwerp voor de komende jaren. Ik voel de urgentie, ben op het landelijk niveau met het onderwerp bezig, op regionaal niveau, dit is zo’n belangrijke omwenteling. Het kabinet wordt zwaar onder druk gezet, er zijn allerlei koepels van overheden bezig om alles in beweging te brengen om tempo te maken met de transitie. We hebben niet voor niets de doelstellingen verscherpt. We hebben hier iedereen voor nodig, ook de samenleving, maar we hebben ook een breed politiek draagvlak nodig voor de keuzes die het gemeentebestuur daarin kiest. En dat ben ik. En maandagavond viel het kwartje bij mij: ik kan niet de persoon zijn die het tempo kan geven dat nodig is. Dan moet ik niet in de weg staan. Dat is de hardheid van de politiek, hier houdt het op.’

Back to top button