Filmopnames met Barry Atsma in Zwolle begonnen

Zwolle is vandaag (donderdag) het toneel van de nieuwe speelfilm “Bankier van het Verzet”, met Barry Atsma als een van de hoofdrolspelers. Straten in de binnenstad werden afgesloten om opnames te maken.

De Kamperstraat en de Koestraat deden vandaag dienst als decors uit de Tweede Wereldoorlog. De verfilming is die van het indrukwekkende verhaal van de Zaanse bankier Walraven (Wally) van Hall, die vanwege de oprichting van een ondergrondse bank in de Tweede Wereldoorlog bekend werd als ‘de bankier van het verzet’. Het verhaal van Van Hall is één van de meest indrukwekkende verzetsverhalen uit die periode. Waarschijnlijk zal de speelfilm volgend jaar februari te zien zijn in de bioscopen.

Filmopnames Zwolle Bankier van het Verzet

Filmopnames Zwolle Bankier van het Verzet

Verraden
Walraven van Hall (1906-1945), een telg uit het roemrijke geslacht Van Hall, was bankier in Zaandam. Aan het begin van de oorlog was hij medeoprichter van een landelijke hulporganisatie om verzetsactiviteiten financieel te ondersteunen. Samen met zijn broer Gijs (later burgemeester van Amsterdam) bedacht hij een wereldwijd unieke methode om de Nederlandse bank voor 50 miljoen gulden op te lichten. Van Hall slaagde er door dit bedrog en door grootscheepse onderhandse leningen in om in totaal ruim 106 miljoen gulden (tegenwoordig meer dan een half miljard euro) bij elkaar te krijgen. Met dit geld werd het merendeel van de illegale activiteiten van het Nederlandse verzet gefinancierd. Walraven werd in januari 1945 verraden door een nieuwkomer in eigen kring, opgepakt en een maand later vermoord.

Ciske de Rat
In de jaren 80 was Zwolle ook al deels het decor voor Ciske de Rat. De Kromme Jak, het straatje tussen de Koestraat en de Sassenstraat, was destijds de locatie voor de filmmakers.

Filmopnames Zwolle Bankier van het Verzet

Filmopnames Zwolle Bankier van het Verzet

Back to top button