Financiële chaos bij Zwolse Theaters

De gemeente Zwolle moet bijna 1,3 miljoen euro betalen aan de Zwolse Theaters (Odeon en De Spiegel), omdat er sprake is van financiële problemen.

Het gaat niet goed met de balans van de Zwolse Theaters. De organisatie heeft nog meer gemeenschapsgeld nodig om de tekorten weg te werken en toekomstbestendig te zijn. Ten eerste stelt het stadsbestuur voor om de Zwolse Theaters een eenmalig bedrag van 300 duizend euro te geven. Met dat geld moet de organisatie zichzelf anders inrichten. De bijdrages zijn bestemd voor afvloeingsregelingen en voor bijscholing. Eerder was VVD-raadslid Gerrit van der Kooy al woedend op de Zwolse Theaters en haar directeur Margreet Wierenga toen zij om zoveel gemeenschapsgeld vroeg.

Omgekeerde wereld
De SP heeft ook al gereageerd op de financiële smeekbede van de Zwolse Theaters. Fractievoorzitter Frank Futselaar: ‘Extra subsidie om te kunnen bezuinigen, dat is toch een beetje de omgekeerde wereld. En tegelijkertijd moet het Stedelijk Museum drie ton bezuinigen en krijgt het te horen dat ze maar een gebouw moet sluiten. Het college lijkt met twee maten te meten als het gaat om de culturele instellingen.’

Ook 960.000 euro voor onderhoud
Naast de drie ton zegt het college van B&W ook dat er 960.000 duizend euro betaald moet worden voor onderhoud aan het vastgoed. Volgens de huurovereenkomst zouden die kosten echter moeten worden opgevangen door de Zwolse Theaters. Zij zijn financieel echter niet in staat om deze maatregelen te bekostigen en heeft om die reden een financiële bijdrage van de gemeente gevraagd. De huur van De Spiegel wordt overigens al volledig gesubsidieerd door de gemeente.

Bruidsschat van 1.000.000 euro
Zwolse Theaters heeft moeilijke jaren achter de rug: de eerste jaren na oplevering van de Spiegel kenden aanloopverliezen en de uitgaven lagen hoger dan de inkomsten. De gemeente heeft destijds Zwolse Theaters financieel bijgestaan door verstrekking van een zogenaamde ‘bruidsschat’ van 1.000.000 euro. Dat bleek niet genoeg te zijn.

Back to top button