vrijdag , 1 december 2023

FNV roept Zwollenaren op Achmea te verlaten

achmea_stop1FNV Zorg & Welzijn adviseert Achmea-verzekerden in Zwolle over te stappen naar een andere zorgverzekeraar als zij hun vertrouwde verpleegkundige willen behouden.

Zorgverzekeraar Achmea Zilveren Kruis is in Zwolle een omstreden experiment met de wijkverpleging begonnen en wijst één zorgorganisatie per wijk aan. Zorgaanbieders die niet door Achmea in de arm zijn genomen, krijgen maar 75% van de zorg vergoed. Zij werken onder de kostprijs en worden zo gedwongen de wijk te verlaten. Veel ouderen zullen daardoor hun vertrouwde verpleegkundige verliezen.

Bijeenkomsten
Andere zorgverzekeraars zijn bereid om mensen die willen overstappen zonder meer in te schrijven. Deze verzekeraars – CZ, DSW, VGZ, Menzis en Zorg en Zekerheid – voeren geen experimenten uit met de wijkverpleging. FNV Zorg & Welzijn organiseert binnenkort bijeenkomsten waarin mensen meer informatie kunnen krijgen over het overstappen naar een nieuwe verzekeraar. Kijk hier voor een overzicht van de bijeenkomsten.

Dictaat
Jeanette Brouwer, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Zilveren Kruis Achmea legt een dictaat op in de wijkverpleging. Verzekerden hebben geen enkele keuzevrijheid meer en het gaat ten koste van de kwaliteit van zorg. Dat willen we gewoon echt niet.’ FNV Zorg & Welzijn voorziet in de wijkverpleging forse ontslagrondes als Achmea deze dictaten uitbreidt in de rest van Nederland. De vakbond adviseert mensen die de dupe zijn over te stappen naar een andere verzekeraar als zij hun vertrouwde verpleegkundige willen behouden.