vrijdag , 1 december 2023
Copyright: Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations.

Fundatie eert geboortedag Fiep Westendorp

Op 17 december is het precies 100 jaar geleden dat Fiep Westendorp geboren werd. Met haar illustraties bij de verhalen van Annie M.G. Schmidt en andere kinderliteratuur heeft haar werk een bijzondere plek in de harten van jong en oud. Om haar 100e geboortedag te vieren is vanaf die dag in de Fundatie Zwolle de tentoonstelling ‘Blikvangers’ te zien.

Ook staat er in Schouwburg Odeon een familietentoonstelling rond haar werk en heeft de speciale Fiepbus in het weekend van 17 en 18 december twee dagen lang de Blijmarkt als vaste stek. Zondag 18 december vindt in Odeon bovendien het Fieperdepiep-festival plaats. Werk van winnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs, bedoeld voor jonge illustratoren, maakt deel uit van de tentoonstelling in de Fundatie. Hun werk wordt eveneens in Kasteel het Nijenhuis getoond.

Fiepbus en familietentoonstelling
Met een grote rode dubbeldekker wordt dit hele jaar landelijk de 100e geboortedag van Fiep Westendorp gevierd. Op zaterdag 17 en zondag 18 december staat de Fiepbus op de Blijmarkt. Beneden gaan de kinderen op avontuur in de wereld van Fiep, op de bovenverdieping kunnen ze spelletjes doen, knutselen en nog veel meer. Op de familietentoonstelling in de foyer van Schouwburg Odeon bezoeken de kinderen hun literaire helden, zoals Pim en Pom, Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Otje. Voor jong en oud een feest van herkenning!

Blikvangers, Fiep Westendorp Stimuleringsprijs
In de Fundatie Zwolle is daarnaast onder de noemer ‘Blikvangers’ een selectie illustraties van Fiep Westendorp te zien met uiteraard haar bekende maar ook minder bekende creaties. De illustraties worden gecombineerd met tekeningen van Zwolse winnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs. Hun werk is ook te zien op Kasteel het Nijenhuis bij Heino, samen met dat van niet-Zwolse winnaars van de prijs.

Feestelijke opening en Fieperdepiep-festival
Zaterdagmiddag 17 december worden deze activiteiten rond 100 jaar Fiep Westendorp vanaf 14.00 uur feestelijk geopend in Café Foyé/Schouwburg Odeon. Op zondag is in Schouwburg Odeon het Fieperdepiep-festival, met de vrolijke voorstellingen Fiep Fiep Vogeltje en Pim & Pom (vanaf 10.00 uur). Beide tentoonstellingen zijn t/m 19 maart 2017 te zien. Museum de Fundatie Zwolle is van maandag 16 t/m dinsdag 24 januari gesloten i.v.m. opbouw nieuwe tentoonstellingen.

Copyright: Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations.
Copyright: Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations.