Fundatie koopt schilderij voor 400.000 euro

Museum De Fundatie heeft 400.000 euro uitgegeven voor het schilderij Gewitterfront (Onweersfront) van de Duitse kunstenaar Neo Rauch (Leipzig 1960).

Volgens het museum zelf heeft ze een ‘parel van de hedendaagse schilderkunst’ aan haar collectie toegevoegd. ‘Neo Rauch wordt gerekend tot de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment. Gewitterfront is een recent werk, geschilderd in 2016, en maakt onderdeel uit van de internationale portrettententoonstelling ‘Zie de mens’, die nog tot begin volgend jaar in de Fundatie Zwolle te zien is. De aankoop is gerealiseerd met financiële ondersteuning door de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, het Mondriaanfonds en VSBfonds. Hoeveel de Fundatie zelf heeft betaald is niet bekend.

Uitputting
Gewitterfront gaat over onze wereld, nu, het toont de twijfel, het door de knieën gaan, de uitputting, het naderend gevaar en ook de wil op te krabbelen, om door te gaan. Het is een schilderij over deemoed, boetedoening en doorzettingsvermogen. Met Gewitterfront lijkt Rauch zijn verbondenheid met (Oost-)Duitsland, zijn geboortegrond en bron van inspiratie, te spiegelen aan zijn twijfel over de (Europese) identiteit. Het doek met de geknielde tamboer in 19de-eeuws uniform refereert aan zowel Die Blechtrommel van Günter Grass als de iconische knieval van Willy Brandt in het getto van Warschau in 1970, als symbolische boetedoening voor de Jodenvervolging door de nazi’s. Daarmee levert Gewitterfront een complex en associatief beeld van onze geschiedenis en een kritische blik op de toekomst.

Back to top button