donderdag , 30 november 2023

Gedumpt afval hoopt zich op in Zwolle, meldpunt geopend

Op de eerste dag van het nieuwe afvalplan van D66-wethouder Paul Guldemond komen er steeds meer meldingen van gedumpte afvalzakken naast de ondergrondse containers in de stad. De SP, fervent tegenstander van het Diftar-systeem, heeft een meldpunt geopend.

Waar veel critici van het Diftar-systeem bang voor waren, lijkt op nieuwjaarsdag al te gebeuren. op social media komen er steeds meer berichten van gedumpte afvalzakken naast de containers. Vanaf 1 januari moeten Zwollenaren per zak afval betalen. Voor alleenstaanden betekent dit zelfs dat ze per jaar één zak afval in de ondergrondse container mogen gooien, voor elke zak extra betalen ze al meer dan voorheen.

De SP heeft op 1 januari al een meldpunt geopend en verwacht problemen met afval rondom ondergrondse containers in Zwolle. Eduard van Scheltinga, voorzitter van de SP in Zwolle: ‘De boete per afvalzak gaat tot meer overlast door afvaldumping leiden, zorgt voor hogere kosten voor inwoners en is heel veel gedoe. Daarom openen wij vandaag het meldpunt schoonzwolle.nl en nodigen iedereen uit melding te doen van afvalproblemen.’

Ook is de SP van mening dat de Zwolse uitvoering van betalen per afvalzak niet rechtvaardig is. Er zit namelijk verschil in wat eenpersoonshuishoudens extra moeten betalen ten opzichte van meerpersoonshuishoudens. ‘Het is echt oneerlijk dat eenpersoonshuishoudens al na 1 afvalzak meer kosten maken dan ze in 2022 deden, terwijl meerpersoonshuishoudens pas na 26 zakken meer gaan betalen.’

Ook wijst de partij erop dat in andere steden het Diftar-systeem dat Guldemond nu in Zwolle wil invoeren heeft gefaald. ‘Betalen per afvalzak is al in veel andere steden gefaald. In Arnhem leidde het tot zo’n vervuiling dat het onder druk van de SP weer is afgeschaft’, aldus Van Scheltinga.