vrijdag , 27 januari 2023
Foto: Pixabay

Geen verbod oplaten ballonnen, omdat GroenLinks tégen stemt

Een voorstel voor een verbod op het oplaten van ballonnen in Zwolle tijdens evenementen en festivals sneuvelde maandagavond in de gemeenteraad, omdat er één opmerkelijke handtekening miste. GroenLinks steunt het voorstel níét.

Voor D66, CDA, PvdA en SP is een verbod op het oplaten van ballonnen in Zwolle – net als in ruim 80 andere gemeenten – noodzakelijk omdat het een te grote belasting vormt voor het milieu. Daarom dienden de partijen een voorstel in voor een verbod.

Ernstige gevolgen dier en milieu
De motie kwam juist ná eerdere vragen van GroenLinks. ‘Het oplaten van ballonnen in de open lucht heeft zeer ernstige en langdurige gevolgen voor dier en milieu. Ballonnen zijn bijvoorbeeld dodelijk voor zeevogels, gevaarlijker nog dan hard plastic. Ze zien de ballonnen voor voedsel aan’, vertelde GroenLinks-raadslid Remko de Paus maandagavond nogmaals over de schade die opgelaten ballonnen kunnen aanrichten.

GroenLinks-wethouders
Het College in Zwolle – mét twee GroenLinks-wethouders aan tafel – wil echter niets weten van een verbod. Zij zet in op een ‘ontmoedigingsbeleid’. Voor de indieners van de motie van een verbod is dit niet voldoende. D66-fractievoorzitter Sonja Paauw: ‘We willen een schone wereld en geen afval in natuur waar dieren dood aan gaan. Vragen op vragen zorgen voor oponthoud. GroenLinks wacht al sinds 2014 op een verbod, tijd voor actie dus. Zwolle moet zich krachtig en groen uitspreken, net zoals meer dan 80 andere gemeenten al hebben gedaan.’

Geen steun GroenLinks
Als GroenLinks de motie had gesteund was er in Zwolle een meerderheid geweest voor een verbod. Maar die steun kwam niet. GroenLinks-raadslid Remko de Paus wuift het verbod op het oplaten van ballonnen weg en zegt vertrouwen te hebben in de aanpak van het College.

Lees hier het complete voorstel van D66, CDA, PvdA en SP.

3 reacties

 1. Groen Links??
  Haal dat GROEN maar weg. Beschamend dit soort opvattingen.

 2. Ik poneer de stelling dat politici per definitie niet te
  vertrouwen zijn.
  Dat blijkt nu wel weer.!!
  En dan toch zgn. verbaasd zijn dat men niet luistert naar wat ze toch echt van plan zijn.

 3. GroenLinks-raadslid Remko de Paus maandagavond nogmaals over de schade
  GroenLinks wacht al sinds 2014 op een verbod

  wat is nu de reden at het verbod niet gesteund wordt?
  en er dus niet komt?
  wel een ontmoedigingsbeleid?

  niet duidelijk